A Kannibália kannibáltalanítása bemutatóján elhangzottakból

Nagykárolyban nemrég bemutatták alkami szerzőnk, Boros Ernő legújabb, Kannibália kannibáltalanítása című, karcolatokat, groteszkeket, jegyzeteket tartalmazó könyvét.

Boros Ernő 1982 és 1990 között a Szatmári Hírlap, ezt követően 2005-ig a Szatmári Friss Újság szerkesztője volt. A bemutatón a szerzőt és most megjelent könyvét Kovács Jenő, Nagykároly leköszönő polgármestere, Bogdan Georgescu, a Nagykárolyi Kulturális Igazgatóság vezetője és Csirák Csaba, az Otthonom Szatmár Megye könyvsorozat szerkesztője méltatta. Varga Sándor színművész részleteket olvasott fel a könyvből.

Az alábbiakat Bogdan Georgescu román nyelvű felszólalásából idézzük. „Boros Ernő egyfajta példakép mind a román, mint a magyar sajtósok számára. Neve számos olyan cikk és értekezés alatt szerepelt az elmúlt évek során, melyek közül nagyon sokat vettek át más neves lapok. Írásai a Nagykároly és Vidéke hetilapon kívül megjelentek a Szatmári Friss Újságban, a Szatmári Magyar Szóban, a Romániai Magyar Szóban, az Új Magyar Szóban, az Erdélyi Naplóban, az Erdélyi Riportban, a Székelyföld folyóiratban. Tíz évig magam is dolgoztam sajtósként, és Ernő számomra mindig is példakép volt. Első munkahelyemen az Informaţia Zilei napilapnál akkori főnököm, Sălceanu úr többször is hangsúlyozta: Nagykárolyban dolgozik Ernő, figyeld meg, ő hogyan írja, hogyan szerkeszti a cikkeit, hogyan gondolkozik, hogyan szerzi az információkat. Így számomra Ernő lassanként követendő példává vált. Írásait azóta is olvasom, mert lenyűgöz ahogyan bemutat egy-egy hírt, ahogyan mondanivalóját papírra veti. (…) Legújabb könyve jó példa az újságíró és az író találkozására, hiszen a kötetben humoros események, tanulságos történetek követik egymást, amelyek bár elsőre hétköznapiaknak tűnnek, alaposabban belegondolva mély gondolatokat, tanulságokat hordoznak. A tanulság azonban kimondatlanul marad, a következtetések levonását a szerző az olvasóra bízza. A történetek rövidek, szórakoztatóak, így az olvasó alig várja a következőt.”

A fentieket az teszi igazán érdekessé, hogy Nagykárolyban megjelenik egy olyan román nyelvű internetes újság, amely évek óta rendszeresen pocskondiáz szinte mindent és mindenkit, ami és aki magyar, köztük „előkelő” helyen Boros Ernőt és írásait is. De: szamárbőgés, ebugatás nem hallik mennyországba – tartja a régi magyar közmondás.

 

Total
0
Megosztás
Előző hír

Befejeződött a kolozsvári repülőtér bővítése

Következő hír

Sokan törölték bele a lábukat a békemenetbe

Related Posts
Total
0
Megosztás