A képmutatás magasiskolája

Szép napsütésben, de problémákkal vette kezdetét az új tanév Romániában. A pedagógusok, akik máig sem kapták meg a tavaszi tüntetések nyomán beígért béreket, újra sztrájkkal fenyegetőznek. Országos szinten pedig 600 iskola építőtelep, nem alkalmas oktatásra.

Ilyen körülmények között aktuális volt kicsit körülnézni törvényhozóink háza táján, akik vígan élnek és közpénzekből utazgatnak.

A szenátus által a külkapcsolati akciókra jóváhagyott költségvetés 2023-ra 5,8 millió lej. Ennek egy jó részét már az első parlamenti ülésszak idején elköltötték. A legtöbb külföldi látogatást a szociáldemokrata Titus Corlăţean, a külpolitikai bizottság elnöke tette. Mindössze hat hónap alatt a szenátornak 22 külföldi útja volt: 10-szer járt Franciaországban, volt az USA-ban, Ausztriában, Hollandiában, Svédországban, Nagy-Britanniában, Izlandon, Cipruson. A szenátor 63 napot töltött külföldön, az ára elérte a 171.056,06 lejt.

Riceard Viorel Badea PNL-s szenátor 10 külföldi látogatást tett 2023. január és június között. A legtöbbször a Moldovai Köztársaságba utazott, kétszer Olaszországba, egy-egy látogatást tett Szerbiába, Libanonba, Írországba, Görögországba. A szenátus költségvetéséből fizetett külföldi látogatások 67,156,03 lejt tettek ki. A lista persze sokkal hosszabb.

A képviselők utazásai is hatalmas összegeket nyeltek el. Például Ben Oni Ardelean liberális képviselő 7 és fél napos látogatást tett Kanadában, 6 és fél napot az Egyesült Államokban, 3 és fél napot Luxemburgban, további 3 napot Belgiumban töltött, ami 92.655,21 lejünkbe került.

Az RMDSZ honatyái közül az udvarhelyszéki Antal István Lóránd utazása került a legtöbbe az adófizetőknek. Persze nem csak a kormánypárti honatyák utazgattak, szép számban jártak külföldre az ellenzékiek is.

Nem hagyhatjuk ki az államelnököt, aki a minapi tanévnyitón azt mondta, rendkívül jó hangulatban kezdődik az új tanév, hiszen végre van egy modern tanügyi törvény, amely által megvalósul a minőségi oktatás. Az egyetlen probléma szerinte a drogfogyasztás, amit a Legfelsőbb Védelmi Tanácsban tárgyalnak meg. Ez valóban nagy probléma, de korántsem az egyetlen.

Az államfő, akit a központi sajtó az ország első turistájaként emleget, nem fukarkodott a közpénzekkel, ha saját kényelméről volt szó. Csak az idei márciusi utazásai 2,1 millió eurót emésztettek fel, azaz a 2023-ra előirányzott teljes költségvetés több mint egyharmadát, holott az idei költségek magasabbak, mint a 2016–2021-es évek bármelyikében. Az elnök utazásaira idén 27 millió lejt különítettek el. Csak márciusban tett négy külföldi látogatást: ázsiai körutat Japánban és Szingapúrban, 4 napot töltött Dubajban és az Egyesült Arab Emírségekben. Természetesen mindenhová méregdrága magánrepülőgépekkel utazott.

Pénz tehát lenne, a gazdálkodással van baj. Populistán hangzik, de ha a hatalmas összegek egy részét akár a tanügyi intézmények befejezetlen építkezéseire fordították volna, akkor gyermekek százezrei nem ideiglenes székhelyen, engedély nélküli épületekben vagy konténerekben kezdenék a tanévet.

Érdekes módon a „tanévnyitó‟ politikusok egyike sem beszélt ezekről a problémákról. Retorikájuk a képmutatás magasiskoláját mutatta be.

Total
0
Megosztás
Előző hír

A dollármédia ismét előhúzta a fasiszta „kártyát”

Következő hír

Megkezdődött a tanév a bánffyhunyadi óvodában is

Related Posts
Total
0
Megosztás