Brüsszel erőltetné, de a tagállamok ellenállnak a szankcióknak

Az uniós tagországok külügyminisztereinek hétfői ülésén nem született döntés az orosz kőolaj- és gázimport szankcionálásáról, jóllehet a szankciók bevezetésének lehetősége szerepel az Európai Unió asztalán – közölte az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Luxembourgban.

Josep Borrell, a Külügyek Tanácsának megbeszélését követő sajtótájékoztatóján közölte: az Európai Unió eddig bevezetett szankciói jelentős hatással vannak orosz gazdaságra, de további tárgyalás szükséges arról, milyen intézkedések hozhatók még a jövőben.

Az uniós diplomácia vezetője kijelentette: Oroszország ukrajnai háborúja megbukott. Az orosz hadsereg nem volt képes bevenni Kijevet, most az ország keleti felében hajt végre csapatösszevonást. Várhatóan a Donbász régiójában készül újabb csapásra – közölte. Majd újabb és újabb oroszellenes vádakat fogalmazott meg, illetve az Európai Unió elkötelezettségét hangoztatta Ukrajna támogatása mellett.

Nyilatkozatából végül csak annyi derült ki, hogy az uniós a külügyminiszterek megbeszélést folytattak arról, hogyan tehető Oroszország elszámoltathatóvá a nemzetközi jog nagymértékű megsértéséért. De nem jutottak semmire – ez olvasható ki a Borrell tájékoztatásáról szóló hírekből.

Újságírói kérdésre válaszolva Borrell közölte: a tagállamok egybehangzó szavazása eredményeként az Európai Unió a tagországainak hozzájárulásával támogatja az Ukrajnának szánt fegyverszállítást. „Más dolog, hogy Magyarország nem engedi át területén a fegyverszállítmányokat közvetlenül Ukrajnába, de a saját részét befizeti, tehát részt vesz Ukrajna fegyverellátásában” – mondta. Kiemelte: az EU keleti tagországaira nagyobb nyomás nehezedik a háború elől menekültek befogadásával, illetve ezek az országok nagyobb mértékben támaszkodnak az orosz energiahordozókra is. Ezt, az unió keleti és nyugati tagállamai közötti „aszimmetrikus” helyzetet közösen, egységesen és a szolidaritás kinyilvánítása mellett kell kezelni. Küzdeni kell a nagymértékű, orosz energiától függés mihamarabbi megszüntetéséért, új beszállítókat kell találni, és a megújuló energiaforrások bevezetésére kell törekedni – fogalmazta meg óhajait és vízióit az uniós diplomácia vezetője.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Nagy mennyiségű faanyagot foglaltak le a rendőrök Maros megyében

Következő hír

Románia elindult a gazdasági lejtőn?

Related Posts
Total
0
Megosztás