Fenyő-gyilkosság: hét évet kapott Gyárfás

A volt médiacelebet, Gyárfás Tamást hét év fegyházbüntetésre, Portik Tamást életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte Fenyő János médiavállalkozó 26 évvel ezelőtti meggyilkolása ügyében ma első fokon a magyar Fővárosi Törvényszék.

Az 1990-es évek egyik leghírhedtebb leszámolásos ügyében hozott döntést az elsőfokú bíróság. A médiavállalkozó-sportvezetőt, egykori tévés producert bűnsegédként elkövetett emberölés bűntettében, míg a másodrendű vádlottat felbujtóként elkövetett emberölés bűntettében mondták ki bűnösnek. Mindkét vádlottat tíz évre eltiltották a közügyektől.

Póta Péter bíró elmondta: Gyárfás Tamás legkorábban a kiszabott büntetés kitöltésének négyötöde után helyezhető feltételesen szabadlábra, míg Portik Tamás legkorábban húsz év múlva szabadulhat feltételesen. Az ítélet szerint Gyárfás Tamás megbízta az azóta más ügyekben jogerősen elítélt Portik Tamást és Tasnádi Pétert üzleti riválisa, Fenyő János megölésével. Portik Tamás megszervezte a gyilkosságot, felbérelte a feladatra az azóta számos akkori, alvilági leszámolás ügyében már szintén jogerősen elítélt szlovák Jozef Rohácot, aki 1998. február 11-én hajtotta végre a merényletet.

Gyárfás Tamás az utolsó szó jogán korábban arról beszélt, hogy nincs köze Fenyő János médiavállalkozó halálához, és reménykedik, hogy ez bebizonyosodott a csaknem négy éve tartó büntetőperben.

A Fővárosi Törvényszék eredetileg tavaly novemberben hirdetett volna ítéletet az ügyben, ám a Gyárfás Tamáshoz hasonlóan ugyancsak felbujtással vádolt Portik Tamás akkor jelezte, hogy meghatalmazott védőjével felbontotta a szerződését, az új, kirendelt védő pedig több hónapnyi felkészülési időt kért a bíróságtól, hogy érdemben elkészíthesse a perbeszédét.

Gyárfás napokkal korábban arról is beszélt, hogy szívesen állítaná, hogy ártatlan, de szerinte ez úgy hangzana, mintha védekeznie kellene. Mint mondta, sikeres üzletemberként minden vitáját kizárólag kommunikációs úton rendezte. A Nap TV egykori producere úgy érzi, hogy nem csupán tagadta a vádakat a büntetőperben, hanem sikerült azokat tételesen megcáfolnia.

Az 1949-ben Budapesten született, magyar–történelem szakos tanárnak tanult, de sosem tanított, már 1972-től sportriporterként tűnt fel a szocialista sajtóban, később mindig a baloldali kormányok alatt tündöklött a csillaga. Újságíróból lett a Magyar Úszószövetség elnöke 1993 és 2016 között, közben pedig az Európai Úszószövetség, a Nemzetközi Úszószövetség és a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke. 2012 után a Fideszhez kezdett dörgölőzni, de emelkedő karrirejének a 2018-as Fenyő-gyilkosság vetett véget, Gyárfás már akkor a bűnüldözők látókörébe került lehetséges felbujtóként.

Most az ügyész kérte is az azonnali letartóztatását. Nem alaptalanul, hiszen ahogy fogalmazott, Gyárfásnak olyan vagyona van, amiből könnyen megszökhet vagy elrejtőzhet. A bíró azonban ezt nem tartotta megalapozottnak, így szabadon mehetett el. Egyelőre még nyomkövető sem került rá…

Total
0
Megosztás
Előző hír

A Barabás Miklós Céh kolozsvári csoportjának éves kiállítása

Következő hír

Brüsszel megint megtámadta Magyarországot

Related Posts
Total
0
Megosztás