Nesze semmi, fogd meg jól!

A román állami és kormánypárti hírközlő szervek siettek nagydobra verni, hogy a bukaresti kormány 12 százalékkal megemelte a minimálbért tegnapi ülésén. A magyarországi balliberális média azonnal rázendített az ismert „bezzegromániázásra”. Csakhogy az ördög a részletekben rejtőzködik.

A július 1-jén hatályba lépő rendelet értelmében a romániai országos bruttó minimálbér a jelenlegi 3300 lej (alig 660 euró) helyett 3700 lej (azaz 740 euró, mintegy 290 ezer forint) lesz. A magas adóterhek miatt a minimálbér nettó összege csupán 2363 lej (472 euró) lesz, vagyis ennyit kap kézbe a dolgozó.

A választási kampány hajrájában meghozott döntés fél év alatt már a második. Január 1-jétől a bruttó minimálbér 3000 lejről 3300-ra nőtt Romániában. A bukaresti munkaügyi minisztérium közlése szerint az intézkedés 1,871 millió munkavállalót érint, ezzel beismerve a tragikus valóságot: az országban legálisan dolgozó alig ötmillió munkavállalónak több mint egyharmada minimálbért (magyarán: éhbért) kap.

Ugyanakkor az üzleti élet romániai képviselői korábban több alkalommal kritizálták a balliberális kabinetet, amiért hat hónap alatt 23 százalékkal növelte a bruttó minimálbér értékét, hiszen ezzel párhuzamosan sem a termelékenység nem nőtt, sem a gazdaság nem fejlődött. Radu Burnete, a kétezer vállalatot tömörítő Concordia munkáltói érdekvédelmi szövetség elnöke szerint az erőltetett iramú bérfejlesztés miatti többletköltségek jelentkezi fognak az árakban. Ez eddig is így történt: a munkavállalóknak kifizetett több pénz automatikus drágulást generált a kereskedelemben és a szolgáltatásokban. Burnete azzal is vádolta a kormányt, hogy nem folytatott érdemi konzultációt a munkáltatókkal, mielőtt az újabb populista kampányintézkedést elfogadta.

Florin Jianu, a kis- és középvállalkozásokat tömörítő CNIPMMR elnöke támogatást kért a kormánytól a minimálbér emelése miatt leginkább érintett ágazatok számára, valamint azt, hogy csökkentse a béreket terhelő adókat, de egyelőre süket fülekre talált

Total
0
Megosztás
Előző hír

Az RMDSZ-monopóliumnak rengeteg hátránya van

Következő hír

Alexandra visszalépett, Karácsony mandátumot hosszabbíthat

Related Posts
Total
0
Megosztás