A román munkaügyi miniszter a minimálbért növelné

A jelenlegi gazdasági és társadalmi helyzet a minimálbér emelését követeli, mert Romániában nem lehet megélni a minimálbérből – jelentette ki szombaton Marius Budăi munkaügyi miniszter a bukaresti sajtónak.

„A jelenlegi gazdasági és társadalmi helyzet a minimálbér emelését követeli. Én megértem az üzleti szférát is, de a munkáltatóknak is meg kell érteniük, hogy az alkalmazottaknak is ki kell fizetniük számláikat, iskolába kell járatniuk gyermekeiket, és etetniük is kell őket” – szögezte le a miniszter. Állítólag a munkaügyi tárca társadalmi párbeszédért felelős bizottsága a héten elkezdte a megbeszéléseket az üzleti szféra képviselőivel, az alkalmazottakkal és a szociális partnerekkel.

Később a megbeszéléseket a társadalmi párbeszéd Háromoldalú Érdekegyeztető Tanácsában fogják folytatni, ahol a miniszterek és a kormányfő is jelen lesznek, hogy érdemben meg lehessen hozni egy január elsejétől bevezetendő intézkedést. „Év közben nem hozunk ilyen döntést, hogy a következő évi költségvetést és a következő évi üzleti terveket fel lehessen építeni. Az idei télre vonatkozóan a Szociáldemokrata Párt javaslata a nyugdíjak emelése mellett a 3000 lejes minimálbér, amely összegből 200 lej adómentes. Ez egyértelműen pozitív hatással lesz a munkavállalókra, sőt a munkaadókra is, mivel a munkaadók is panaszkodnak a munkaerőhiányra. Romániában nem lehet minimálbérből megélni” – hangsúlyozta Budăi, aki azok után állt elő a populizmus határán billegő kijelentéseivel, hogy a román politikai osztály saját jövedelmének gyors, év közbeni emeléséről szavazott a törvényhozás felsőházában, RMDSZ-es indítványra. Miközben mindenki az állami alkalmazottak, azaz a közszférában dolgozók fizetésének szükségszerű emelése mellett érvel, a választott és kinevezett politikusok siettek a saját – eddig is kiváltságosnak mondható – jövedelmeik növelését biztosítani.

Romániában jelenleg az országos bruttó minimálbér értéke 2550 lej (ebből alig 1500 lejt kap kézbe a dolgozó). A statisztikák szerint az alkalmazottak száma meghaladta mára az 5,1 milliót az országban, ám közülük kétmillióan csak minimálbérért dolgoznak, legalábbis hivatalosan.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Szijjártó: teljes kudarc az uniós szankciós politika

Következő hír

Hegedűs hadnagyok

Related Posts
Total
0
Megosztás