A Zelenszkij-rezsim és az RMDSZ

Csütörtökön az RMDSZ nagyváradi székházában tartott sajtótájékoztatót Biró Rozália bukaresti parlamenti képviselő, aki nemcsak a román törvényhozás alsóházában tölti be a külügyi bizottság elnöki tisztségét, hanem pártjának egyik vezető (bár inkább csak formális jog- és hatáskörökkel rendelkező) testületének, a Szövetségi Képviselők Tanácsának elnöke is.

A volt nagyváradi alpolgármester ezeken kívül egyéb hangzatos, ám merőben protokolláris funkciókat is betölt, így például az RMDSZ nőszövetségének, sőt mi több, az Európai Néppárt nőszervezetének is elnöke.

A helyi sajtó beszámolója szerint Biró a „Női parlamenti képviselők Romániában és a nemek közötti egyenlőség előmozdítása mint országos elkötelezettség” című bukaresti, november 1-jei konferenciáról referált, de az untig ismert és hallott közhelyeken kívül semmi újdonsággal vagy rendkívülivel nem tudott előállni. Legkevésbé azzal, hogy miként is szolgálják – ha egyáltalán szolgálják – ezek a konferenciák, feminista megmozdulások és nekibuzdulások a romániai magyar kisebbség érdekvédelmét és közképviseletét, amire maga Biró Rozália is megbízást kapott a választóitól.

Azzal viszont elbüszkélkedett az RMDSZ női politikusa, hogy a román képviselőház külügyi szakbizottságának elnökeként a héten fogadta Ihor Prokopcsukot, Ukrajna bukaresti nagykövetét, aki ismertette vele az országában kialakult helyzetet. A diplomata előadta a kijevi rezsim elvárását a nemzetközi szolidaritás fenntartásáról és erősítéséről, mondván, hogy az Orosz Föderáció nemcsak Ukrajna, hanem elsősorban a demokratikus értékek ellen vív háborút (!). A sajtóbeszámolókból nem derült ki, hogy Biró a maga során felhívta-e az ukrán nagykövet figyelmét arra, hogy Ukrajna nem az az állam, amely a „demokratikus értékek” védelmezője, letéteményese és érvényesítője lenne. Hogy a Zelenszkij-rezsim az ukrajnai kisebbségeknek, önrendelkezési törekvéseiknek esküdt ellensége, hogy folytatója a kelet-ukrajnai oroszok ellen egy évtizede megindított retorzióknak, a kisebbségellenes szélsőnacionalista intézkedések és cselekmények támogatója, sőt vélhetően generálója is.

Ezzel szemben az RMDSZ politikusa „a parlamentjeink közötti párbeszédet” szorgalmazta – vagyis a román és az ukrán parlamentekét –, majd arról beszélt, hogy már most, a háború teljében el kell kezdeni Ukrajna újjáépítését. Feltéve, ha lesz még egyáltalán Ukrajna – fűzhetjük hozzá. Mert abban a formában biztosan nem lesz, ahogy a szappanoperahős Zelenszkij átvette elődeitől. És a demokrácia híveinek, nyugaton és keleten, egyaránt az lenne az érdeke, hogy ne is legyen.

R. B. M.

Total
0
Megosztás
Total
0
Megosztás