Álmukban sokan hazajárnak Bözödújfaluba

A romániai falurombolás áldozatává lett Bözödújfalura, annak egykori lakóira emlékeztek szombaton, a tó partján, ahol egykor a falu állt, a Siratófal elnevezésű emlékműnél– írja a Székelyhon.ro.

A hagyomámy szerint augusztus első szombatján összegyűltek az egykori falut elárasztó víz partján a közösség tagjai, hozzátartozók, leszármazottak, majd részt vettek a római katolikus szentmisén és az unitárius istentiszteleten. Az egyházi események után a jelenlévők sorra járták a „kopjafafalut”, az utcákat és házakat, amelyeket ma egy-egy kopjafa jelképez, megörökítve a házszámot és a család nevét: megállva emlékeztek, könnyeiket törölgették. A családi házak mellett a templomok, az iskola, az óvoda, a művelődési otthon emlékét is egy-egy kopjafa őrzi, az „utcák” is éppen úgy kanyarodnak, ahogy egykoron az élő falu utcái.

Laczkó Vilmos erdőszentgyörgyi plébános próbatételnek nevezte, hogy a falu lakóinak 1989-ben ki kellett költözniük otthonaikból, el kellett hagyniuk szülőfalujukat, amelynek helyére víztározót épített a szocializmus. Szombatfalvi József bözödújfalusi származású unitárius esperes azt emelte ki beszédében, hogy mennyire fontos az évről évre megszervezett találkozó, a visszaemlékezés. „Egyre kevesebben vagyunk, akik itt születtünk, pedig jó látni egymást” – mondta, majd arról mesélt, hogy ha az elszármazottakkal találkozik, gyakran hallja, hogy azt mondják, álmomban otthon jártam.

Az Összetartozás temploma, amely a vízben álló és összeomlott római katolikus templom helyén áll majd, lassan, de épül – mondta Csibi Attila, Erdőszentgyörgy polgármestere, hozzátéve, hogy a pontos dátumot nem tudja megmondani, mikor készül el, de dolgoznak rajta a kőfaragók, az üvegtorony is készül. „Azt szeretném, ha ebben a templomban a harang minden nap megszólalna, hogy emlékeztesse azokat, akik erre járnak, itt pihennek a hely tragédiájára” – mondta az elöljáró.

A megemlékezésen az egykori Bözödújfalu kitelepített lakói, azok leszármazottai vettek részt Erdőszentgyörgyről, Marosvásárhelyről, Sepsiszentgyörgyről, Székelykeresztúrról.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Újabb utcai lövöldözés Amerikában

Következő hír

Trump: Biden hagyja, hogy Oroszország háborúzzon Ukrajnában

Related Posts
Total
0
Megosztás