Amikor a magyar futballista Romániában politizál

Kiállították a magyar válogatott védőt, de így is nyert a csapata – olvashattuk a szalagcímet az egyik budapesti hírportálon a kis tudósítás fölött, ami arról szól, hogy a „Sepsi OSK 2–1-re nyert otthon a Hermannstadt ellen a román labdarúgó-bajnokság 27. fordulójában. A székelyföldi csapatból Tamás Márkot kiállította a játékvezető.”

A továbbiakban kiderül: a kelet-európai szinten közepes képességűnek mondható 29 éves labdarúgó csuppán „egyszeres magyar válogatott hátvéd”. Ami azt jelenti, hogy 2021. szeptember 8-án a Budapesten lezajlott Andorra elleni vb-selejtezőn (amit alig tudott 2–1-re megnyerni a magyar válogatott) a 91. percben cserejátékosként léphetett pályára, két perc múlva sárga lapot kapott, majd a meccset le is fújta a bíró. Ennyiből állt nevezett Tamás Márk „válogatottsága”. A játékos a magyar élvonalban sem nyújtott kiemelkedőt, két szezont Lengyelországban focizott, tavaly került Sepsiszentgyörgyre a román első osztályban bukdácsoló székelyföldi gárdához.

A tegnapi meccsen, a szebeni Hermannstadt ellen amúgy ő volt az egyetlen magyar nemzetiségű játékos, aki a Sepsi OSK színeiben pályára lépett, de a 75. percben őt is kiállította a játékvezető.

Tamás Márkkal csütörtökön közölt interjút a bukaresti bulvársajtó (pontosabban a Gsp.ro portál), ami a Gazeta Sporturilor nevű tabloidnak az online változata. A GS-ről azt terjesztik, hogy Európa harmadik legrégebbi, folyamatos megjelenésű sportlapja („Gazeta este al treilea cel mai longeviv cotidian de sport din Europa cu publicare neîntreruptă. În 2024, Gazeta Sporturilor împlinește 100 de ani de existență” – Wikipedia), ami egyszerűen nem igaz, ugyanis 1947–1989 között nem jelent meg ilyen nevű lap Romániában. A szóban forgó interjúban Tamás nemcsak önmagáról és csapatáról fest előnyös képet, duzzadó optimizmussal ecsetelve a Sepsi OSK majdani sikereit, hanem Romániáról és a románokról is, ahogy az elvárható egy ide szerződött magyarországi sportolótól. Azt persze nem tudni, hogy ami a portálon megjelent, abból mi és mennyi a futballista által ténylegesen mondott szöveg, illetve mi és mennyi a román újságíró által „megírt”. De az egyértelmű, hogy a bukaresti újság megpróbálta a futballistát a politikai aknamezőre csalogatni, ám ez csak részben sikerült. Tamás jó hazafihoz méltón mind nemzetéről, mind országáról, mind annak kormányzatáról pozitívan nyilatkozik, még ha el is veti a sulykot, amikor a magyar futball közeljövőjét Puskás Ferenc-i magasságokba helyezi. Orbán Viktorról is csak jót tud mondani, személyes ismeretségük, közös szülővárosuk, valamint a miniszterelnök fiával eltöltött futballakadémiai közös éveik okán.

A román újságíró a magyar kormány romániai „sportbefektetéseiről” is kikérte Tamás Márk véleményét, aki ezekben sem talált semmi kivetnivalót, elmondva, hogy a fejlesztések nem is csak Erdély célozzák meg, hanem a többi határon túli magyarlakta régiót is. „Ebből mindenki csak nyerhet” – idézi a lap a focistát. Ám hogy ne legyen minden szép és jó, a következő végszó is „kitelik” a sepsiszentgyörgyi „magyar idegenlégióstól”: „Îmi place în România, prețurile sunt mai mici decât la Budapesta. Bine, capitala maghiară are niște prețuri înfiorătoare. Se trăiește bine la Brașov, la Sfântu Gheorghe.” Azaz jól érzi magát Romániában, itt alacsonyabbak az árak, mint Budapesten, ahol minden szörnyen drága, miközben Brassóban és Sepsiszentgyörgyön jól lehet élni…

Erre mondaná az egyszeri székely bácsi: már akinek, fiam, már akinek! Ez az összromán sajtóban és a magyarországi balliberális médiában hónapok óta sulykolt hamis összevetés, lám, már a sportba is beférkőzte magát: Romániában minden jobb, mint Magyarországon. Tamás Márknak a Gsp.ro-ban megjelent interjújából csak az maradt ki, hogy miközben Budapesten nettó félmillió forint az átlagfizetés, addig a romániai Brassóban és Sepsiszentgyörgyön ugyanez csak 317 ezer forint (azaz 4100 lej). Ráadásul Romániában minden negyedik munkavállaló éhbérért dolgozik, azaz havi nettó 1900 lejért, minimálbérért. Ami 150 ezer forintot sem ér…

R. B. M.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Meghalt a nagy öreg

Következő hír

Soros harminc évvel ezelőtt megírta, hogy mi lesz

Related Posts
Total
0
Megosztás