Az ukrán államnyelv marad a felszabadított területeken

A young paints a symbolic map of Ukraine, with the colour red distinguishing the Donetsk region, Lugansk region and Crimea, and writing which reads “The map of Ukraine’s losses” in front of the Parliament in Kiev on April 30, 2014 to protest against what they consider as the central government’s passivity in the eastern regions of the country. Ukraine’s armed forces are on “full combat alert” against a possible Russian invasion, Kiev said on April 30, as pro-Kremlin insurgents tightened their grip on the increasingly chaotic east of the country. AFP PHOTO/ SERGEI SUPINSKY (Photo by Sergei SUPINSKY / AFP)

Államnyelv marad az ukrán Ukrajna oroszok általlakott, felszabadított területein, mert ezek a régiók jelenleg nem tartoznak az Oroszországi Föderációhoz – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak.

Peszkov emlékeztetett rá, hogy Oroszországban az orosz az egyetlen államnyelv. „Ami Ukrajna egyes régióit illeti, azok jelen pillanatban nem képezik az országunk részét. Minden az emberek választásától függ majd” – mondta.

Vlagyimir Rogov, a Zaporizzsja megyei katonai-polgári közigazgatási főtanács tagja a TASZSZ hírügynökséggel közölte, hogy a régióban az orosz és az ukrán egyaránt államnyelvnek számít, és ez a helyi hatóságok szándéka szerint így is marad. Rogov szerint a kérdésben népszavazást tarthatnak majd, ha a lakosság úgy kívánja.

Emlékeztetett rá, hogy a régióban a többség által beszélt orosz korábban de facto hivatalos nyelvnek számított, ám a 2014-es kijevi államcsínyt követően nemcsak tiltás alá esett, de üldözték és szankcionálták. (Fokozatosan erre a sorsra jutott az Ukrajnában élő többi nemzeti kisebbség anyanyelve is, beleértve a magyart és a románt.) Rogov korábban azt mondta, hogy Zaporizzsja csatlakozni kíván Oroszországhoz.

Szergej Moroz, Herszon megye katonai és polgári közigazgatásának sajtótitkára a TASZSZ-nak szintén azt mondta, hogy a helyi hatóságok még nem döntöttek a kérdésben, de mérlegelik azt a lehetőséget, hogy mind az orosz, mind az ukrán államnyelv legyen a régióban. Rámutatott, hogy a szomszédos Krímben – amelyet egy Ukrajnától való elszakadást kinyilvánító referendum után Oroszország által 2014-ben annektált – az orosz, az ukrán és a krími tatár egyaránt államnyelv. Hozzátette, hogy ezeket nyelveket csak a félsziget és az orosz állam nyolc évvel ezelőtti „újraegyesítése” nyomán egyenjogúsították.

Peszkov azt mondta, hogy a Kreml tisztelettel viszonyul Gyenyisz Pusilin donyecki vezetőnek ahhoz a döntéséhez, hogy leváltotta eddigi kormányát, amelyet Alekszandr Anancsenko vezetett, és helyére az egyébként ukrajnai születésű Vitalij Hocenkót, az orosz ipari és kereskedelmi minisztérium volt regionális együttműködési igazgatóját nevezte ki miniszterelnöknek.

A moszkvai szóvivő azt is kijelentette, hogy Ukrajna felszabadított területein az ott élő emberek választásától függ majd a tisztségviselők kinevezése. A szóvivő ezzel arra a kérdésre válaszolt, hogy tölthetnek-e be oroszországi hivatalnokok tisztséget a kijevi rezsim ellenőrzése alól kikerült ukrajnai területeken.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Nagyenyed és Tordatúr ünnepe

Következő hír

Csempészve lépett le az ukrán titkosszolgálat volt vezetője

Related Posts
Total
0
Megosztás