Ázsiai alkotásokat díjaztak a kolozsvári filmfesztiválon

Indiai filmek kapták a kolozsvári 23. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) legfontosabb díjait, míg a dokumentumfilm szekció fődíját Révész Bálint és Mikulán Dávid alkotása nyerte el – közölték ma a szervezők.

A kolozsvári román nemzeti színházban – az 1904–1906 között épült egykori Magyar Nemzeti Színházban – szombat este rendezett ünnepélyes gálán a tízezer eurós pénzjutalommal járó Transilvania Trófeát az elsőfilmes Shuchi Talati indiai rendezőnő Girls Will Be Girls című filmje kapta, amely egy himalájai elitiskolában tanuló tizenéves lány felnőtté válásának történetén keresztül mutatja be, mit jelent nőnek lenni egy szigorú, patriarchális környezetben.

A TIFF szakmai zsűrijének 1500 eurós különdíját is indiai alkotás, az amúgy tamil nyelvű The Adamant Girl kapta, amelynek rendezője, P. S. Vinothraj három éve elsőfilmesként is nyert Pebbles című alkotásával.

A nagyjátékfilmeknél a legjobb rendezésért járó 3000 eurós díjat a kolumbiai Sebastián Quebradának ítélték oda a The Other Son című alkotásáért. A legjobb színészi teljesítményért az iráni Hasan Pourshirazit jutalmazták 1000 euróval, aki az antagonistát játszotta az Oktay Barahenia által rendezett The Old Bachelor című filmben.

A dokumentumfilmes What’s Up, Doc? szekcióban, az első vagy második dokumentumfilmekből összeválogatott mezőnyben idén tíz alkotás versenyzett. A kategória 2000 euró értékű fődíjat a fesztivál idei egyetlen magyar versenyfilmje, a Kix nyerte el, amely egy budapesti utcagyerek életének jelentős szakaszát meséli el másfél órában. A Filmtett.ro erdélyi filmes portál beszámolója szerint Révész Bálint videóüzenetben mondott köszönetet a díjért, kiemelve, hogy a TIFF mindig is külön teret biztosított a magyar filmek számára.

A Román Filmnapok szekció debüt díját Isabela Von Tent (aki Isabela Țențként született 1992-ben) Alice On & Off című dokumentumfilmje kapta, a legjobb román nagyjátékfilm Horia Cucută és George ve Gänæaard (aki George Bogdanként született 1984-ben) Clasat (Dismissed) című független mozija lett. A 23. TIFF legnépszerűbb román filmjének a Stere Gulea rendezte Moromeții 3. bizonyult, míg a versenyfilmek közül a holland Joren Molter Summer Brothert című alkotása nyert közönségdíjat.

A nyertes filmeket vasárnap is levetítik, az ortodox pünkösd miatt idén 11 naposra bővült filmfesztiválon azonban még a hétfői  munkaszüneti napon is lesznek vetítések a kolozsvári filmfesztivál termeiben és a város főterén.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Egyre több az állami alkalmazott Romániában

Következő hír

Rejtélyes haláleset a szebeni éjszakában

Related Posts
Total
0
Megosztás