Folyamatosan hazudik a bukaresti koalíciós kormány

Az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) mutatott rá tegnap, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és az RMDSZ alkotta bukaresti kormánykoalíció a közszféra kiadásainak csökkentéséről, a fizetések befagyasztásáról és az adók emeléséről beszél, kétszáz új állást hoz létre egy állami sóhivatalnál, az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóságnál (ANPC. Ez főként arról híres, hogy a Székelyföldön zaklatja a magyar vállalkozókat és kereskedőket.

Az USR keddi közleménye szerint más alkalmakhoz hasonlóan, amikor lopva akartak bevezetni új szinekúrákat (a. m. tényleges munkát nem igénylő, de jól fizető állás), bérpótlékokat vagy fizetésemeléseket, a PSD, a PN és az RMDSZ most is egy korábbi sürgősségi kormányrendelethez folyamodott, amelynek az elfogadásáról szóló törvénytervezetbe belefoglalták a fogyasztóvédelmi állások számának növelését.

Az USR szerint az ingatlanhitel-szerződésekről szóló 2016/52-es sürgősségi kormányrendeletről van szó, amelynek az elfogadott módosításairól szóló jelentésébe a kormánypártok belopták azt is, hogy az ANPC személyzetét 200 fővel bővítik a jogszabály által előírt „feladatok ellátására”. A képviselőház plénuma tegnap el is fogadta a létszámbővítő jogszabálytervezetet.

Az ellenzéki liberális párt felszólította a két nagyobbik kormánypártot, hogy hagyjanak fel a közpénzek herdálásával, hiszen mindenki látja: a képviselőház plénuma szinte összes ülésén megvitat állami kiadásokat növelő törvényjavaslatokat. Jelenleg a képviselőház már csak egy lépésre van attól, hogy szavazzon a következő törvényjavaslatokról: új különnyugdíjak bevezetése a Számvevőszék alkalmazottainak, fizetésemelés és bónuszok a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) és a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség (AFIR) alkalmazottainak; a prefektúrák alkalmazottainak béremelése.

*

A másik ellenzéki párt, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) elnöke ma arra mutatott rá, hogy a közigazgatási reformot, az önállóan életképtelen önkormányzatok összevonását már nemcsak ők, hanem a gazdasági szféra képviselői is követelik, ám a jelenlegi hatalami koalíció ezt nem képes véghezvinni. George Simion szerint az RMDSZ is akadályozza a helyi közigazgatás hatékonyabbá tételét, miközben egy autonóm régió kialakítására törekszik az ország közepén, de erről szó sem lehet.

*

Közben a bukaresti látogatáson tartózkodó osztrák belügyminiszter a sajtónak kijelentette: nem tudja megnevezni Románia schengeni csatlakozásának időpontját. Gerhard Karner emlékeztetett, hogy Ausztria a múlt év végén elsősorban azért vétózta meg Románia csatlakozását a belső határellenőrzések nélküli térséghez, mert a schengeni rendszer nem működik. Példaként említette, hogy a német–osztrák és a német–francia határon is visszaállították az ellenőrzéseket. „Mindenekelőtt (…) azt akarom, hogy az EU külső határainak védelme biztosított legyen” –magyarázta az osztrák kormánytag.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Befolyással való üzérkedéssel gyanúsítják a román vámhatóság vezetőjét

Következő hír

Lagzi Lajcsi börtöntöltelék lett

Related Posts
Total
0
Megosztás