Jó világ van: hatnapos vakáció a közalkalmazottaknak

Hatnapos vakációra mennek szerdától a romániai közalkalmazottak, mivel a bukaresti kormány pihenőnappal kötötte össze a május elsejei munkaszüneti napot az ortodox húsvét négynapos ünnepével. Ezen a héten történetesen a közoktatásban is vakáció van.

A kabinet tavaly decemberben döntött az idei hosszú hétvégékről, egyebek mellett arról, hogy május 2. pihenőnap lesz a közszférában, amit május végéig túlórázással kell majd ledolgozni. Ennek menetrendjét minden közintézmény maga határozza meg.

A kormányhatározatot a munkaidő hatékony kihasználásának, illetve „az alkalmazottak munkaképessége helyreállításának” szükségességével indokolták. Ez arra utal, hogy a kormány szerint az 1,3 millió romániai közalkalmazott túl van terhelve…

A kisvakáció nem vonatkozik a megszakítást nem tűrő tevékenységet végző közalkalmazottak munkarendjére, és május 2-án az államkincstár is végez tranzakciókat, mivel a bankszektor is működik.

A 2021-es népszámláláson a felekezeti hovatartozásukat megjelelő romániai lakosok 85,5 százaléka mondta magát román ortodox vallásúnak, pontosabban annak írták be. A görögkeleti egyház idén május 5–6-án ünnepli Jézus feltámadását, így ez a két húsvéti nap automatikusan szabadnap.

A mostani hatnapos vakáción kívül a csütörtöki napra eső Nagyboldogasszony napja (augusztus 15.), illetve a szerdára és csütörtökre eső karácsony (december 25. és 26.) alkalmából lesz négy, illetve hatnapos leállás a román közszférában.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Palesztinpárti tüntetőket fenyegetnek Amerikában

Következő hír

Díjeső a Libertate ’89 – Nagyszeben című filmdrámának

Related Posts
Total
0
Megosztás