Kitiltanák hétvégenként az autókat Brassó belvárosából

Egy tegnap ismertetett határozattervezet szerint az elöljáróság hétvégenként lezárná Brassó belvárosát a gépkocsiforgalom előtt, és átengedné azt a gyalogosoknak.

A tervezett intézkedés célja, hogy megszüntessék a városközpontban rendszeressé vált forgalmi dugókat, melyekhez hétvégenként a városba látogató nagyszámú turista is hozzájárul. Környezetvédelmi okokkal is indokolták a tervezett intézkedést, mely a légszennyezés csökkentéséhez is hozzájárulna. Ezt már 2020-as megválasztásakor célként tűzte ki a brassói városvezetés.

A közvitára bocsájtott tervezet szerint Brassó történelmi központjába pénteken 18 és vasárnap 22 óra között csupán az ott lakók, a mentő- és rendőrautók, taxik és fuvarmegosztó cégek autói, valamint az üzleteket, éttermeket, szállodákat áruval ellátó járművek hajthatnának be. A tervezet szerint adott napokra a belvárosi templomokba, eseményekre érkezők is igényelhetnének speciális engedélyt.

A városvezetés szerint a tervet a lakosság is támogatja, bár egy erre vonatkozó online petíciót eddig csak 3500-an írtak alá a negyedmilliós városban. A szabályzattervezethez február 5-éig lehet javaslatokat fűzni, várhatóan a február végi ülésen kerül a város képviselőtestülete elé. Brassóban több szabályzatot is kidolgozott a városvezetés, hogy egységessé tegye a belváros arculatát, tavaly a teraszok, idén a cégtáblák kinézetére fogalmaztak meg javaslatokat.

Az egykori szász város a Fekete-tenger partja és Bukarest mellett Románia legkedveltebb turisztikai célpontja, évente több százezren látogatják. A városhoz tartozó Brassópojána sípályái miatt a téli sportok kedvelőinek körében is népszerű, de a túrázni vágyóknak is egyik kedvenc úticélja. Az Árpád-házi magyar királyok alapította város középkori hangulata és pezsgő élete mellett a közeli látványosságok, a prázsmári erődtemplom, a törcsvári kastély és a zernesti medverezervátum is vonzza a turistákat, utazókat.

Total
0
Megosztás
Előző hír

A magyarellenes hangok mindig harsányak Romániában

Következő hír

A román kormány az elégedetlenkedőket igyekszik lejáratni

Related Posts
Total
0
Megosztás