Magyarellenes intézkedésről döntöttek az ukránok Munkácson

A Kárpátalja.ma hírportál adta hírül, hogy ukrán címerrel akarják felcserélni a turulmadarat a munkácsi várban. Az erről szóló határozatot október 13-án fogadta el az ukrán többségű Munkácsi Városi Tanács. A vár igazgatósága korábban pályázatot hirdetett a címert ábrázoló emlékmű tervezésére és kivitelezésére.

„Mélységesen megdöbbentő és felháborító a Munkácsi Városi Tanács végrehajtó bizottságának mai döntése, miszerint a munkácsi várból eltávolítják a város jelképének számító, 2008-ban eredeti formájában helyreállított millecentenáriumi turulszobrot” – közölte Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. Hozzátette: „Még inkább megdöbbentő, hogy a szobrot rekordidő alatt, délutánra már el is távolították.”

Az államtitkár kiemelte: „Sajnálatos, hogy egy háború kellős közepén Munkács város vezetése számára az a legfontosabb, hogy lebontsa a helyi, valamint a kárpátaljai magyarság egyik kiemelt jelképének számító műemléket, miközben Magyarország története legnagyobb humanitárius segélyakcióját hajtja végre az ukrajnai háborús menekültek megsegítésére.

Potápi Árpád János közleményében úgy folytatja: „Egy európai értékeket valló országban alapvető fontosságú a történelmi emlékművek és emlékhelyek kölcsönös tisztelete és megőrzése, a nemzeti kisebbségek vonatkozásában ez az egyik fokmérője az adott ország kisebbségpolitikájának.”

Az államtitkár mindemellett úgy fogalmazott: „Ez a lépés az Ukrajnában dúló fegyveres agresszió idején rendkívül átgondolatlan és időszerűtlen, amely a soknemzetiségű Kárpátalja stabilitása ellen hathat. „Magyarország az orosz–ukrán háború kirobbanásától kezdve jószomszédként segítette és segíti Ukrajnát, és közel egymillió ukrán menekültet fogadott” – zárta közleményét a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

A munkácsi vár turulszobrát 1896-ban állították fel, a hét millenniumi emlékmű egyikeként. A csehszlovák hatóságok 1924-ben lebontottak, majd a vidékre bevonuló Vörös Hadsereg 1945-ben beolvasztotta a közel egytonnás bronzszobrot. Az 1945-ben elpusztított szobor másolatát Belény Mihály szobrász készítette el. A visszaállítási projekt teljes finanszírozását Pákh Imre amerikai-magyar üzletember biztosította.

A történelmi Magyarország egyik leggazdagabb múltú, legjelentősebb városában, a Trianonban elcsatolt Munkácson ma kb. 80 ezer ember él, de a magyarok száma már csak öt-hatezer körül lehet. Itt van a munkácsi római katolikus egyházmegye központja.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) is elítélte a turulszobor eltávolítását a munkácsi vár fokán álló obeliszkről. A megdöbbenésüknek és felháborodásuknak hangot adó ukrajnai magyarok szerint a döntés azért is furcsa, mert a város egyik jelképének számító turulszobor Munkács városvezetésének kezdeményezésére került vissza eredeti helyére még 2008-ban, a közös történelmi múlt és a nemzetiségek békés egymás mellett élésének jegyében.

Total
1
Megosztás
Total
1
Megosztás