Négy napja tartanak a zavargások Svédországban

Negyedik napja tartanak a zavargások Svédország több nagyvárosában, amelyeket az váltott ki, hogy csütörtökön és pénteken nyilvános Korán-égetéseket tartott egy dán bevándorlásellenes politikus Svédország több pontján.

A keleti Norrköpingben három ember sérült meg vasárnap, miután a rendőrség figyelmeztető lövéseket adott le. A hatóság szerint nem a rájuk támadó és köveket dobáló randalírozókat akarták célba venni, de a lövések gellert kaptak. A zavargások résztvevői számos autót felgyújtottak, a rendőrség nyolc embert őrizetbe vett.

A Norrköpinghez közeli Linköpingben is zavargások törtek ki, a videófelvételeken látszik, ahogy csuklyát viselő, arcukat maszkkal eltakaró fiatal férfiak támadnak rá a rendőrökre. Itt 18 embert vettek őrizetbe. A főleg bevándorlók lakta Skaggetorp negyedben tervezett nyilvános Korán-égetéseket a szélsőjobboldali Rasmus Paludan, ám terve meghiúsult a rendőrök és a tüntetők között kitört összecsapások miatt. Az aktivista közölte, a vasárnapi norrköpingi és linköpingi akcióit kénytelen volt lemondani, mert „a rendőrök nemhogy engem, de még magukat sem képesek megvédeni”. A hatóságok egyébként engedélyt adtak Paludannak, hogy tartsa meg Korán-égetési rendezvényeit. A férfi olyan városrészeket keresett fel, ahol nagyszámú muszlim lakosság él.

Sem az eseményekről tudósító nyugati hírügynökségek, sem a rendőrség nem tett említést arról, hogy a rendőrökre támadók főleg a Korán-égetések ellen tüntető bevándorlók, pedig a videófelvételek tanúsága szerint többször is egyértelműen azt kiáltják: „Allah akbar”, ami arabul annyit tesz: Isten a legnagyobb! Az Exxpress című osztrák hírportál szerint muszlim migránscsoportokról van szó.

A fővárosban, Stockholmban, illetve az ország harmadik legnagyobb városában, a déli Malmőben, és további településeken is zavargások törtek ki, gépjárműveket gyújtott fel és a rendőrökre támadt a feldühödött tömeg. Ezek mind olyan városok voltak, ahol a szélsőjobboldali csoport elégette az iszlám szent könyvét, a Koránt, vagy csak ilyen akciót hirdetett meg és tervezett végrehajtani. Anders Thornberg országos rendőrfőkapitány szerint a tüntetőket láthatóan nem érdekli a rendőrök testi épsége. Több tucat rendfenntartó sérült meg az elmúlt napokban. – Láttunk már erőszakos zavargásokat, de ez valami egészen más – tette hozzá.

„Svédországban szabad a véleménynyilvánítás, akár jó, akár rossz szándékkal megfogalmazott véleményről van szó. Ez része a demokráciánknak. Bármit is gondol azonban valaki, erőszakot sosem alkalmazhat” – nyilatkozta Magdalena Andersson svéd miniszterelnök.

Hírügynökségek szerint a svéd állampolgársággal is rendelkező Rasmus Paludan a Svédországban végrehajtott vitatott akcióival szeretné népszerűsíteni a 2017-ben, Dániában alapított, Stram Kurs (Kemény Vonal) nevű bevándorlásellenes pártját. 2020-ban is hasonló akciót szervezett, akkor Malmőben törtek ki zavargások.

Mint arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, Stockholm, Malmö és Göteborg főleg bevándorlók lakta no-go zónáiban mindennapossá váltak az autógyújtogatások, késelések, lövöldözések és robbantások. – A kormányzat képtelen megérteni a bandabűnözés problémakörét, ezért Svédország gengszterparadicsommá vált – mondta ezzel kapcsolatban Lasse Wierup, az egyik legismertebb svéd bűnügyi újságíró.

(Forrás: BBC, AFP, AP, MTI)

Total
0
Megosztás
Előző hír

Egy következmények nélküli ellenzék

Következő hír

Oroszország megindította az offenzívát keleten?

Related Posts
Total
0
Megosztás