Nő a halottak száma Kis-Ázsiában, a románok is beijedtek

A hivatalos adatok szerint tovább emelkedett a halálos áldozatok száma a két leginkább sújtott országban: legkevesebb húszezer ember életét követelte a földrengés Törökországban és a Szíriában. Romániában hirtelen sok pénzt fordítanak a veszélyes épületek megerősítésére.

Recep Tayyip Erdogan török elnök ma délutáni közlése szerint Törökországban a halálos áldozatok száma 16 546-ra emelkedett, és további 66 132 sérültről érkezett jelentés.

A „fehér sisakosok” néven is ismert Szíriai Polgári Védelem közlése szerint Szíriában a halálos áldozatok száma eközben 3192-re emelkedett: a csoport szerint 1930 ember a lázadók által ellenőrzött területeken, míg 1262 ember a damaszkuszi kormány ellenőrzése alatt álló területeken vesztette életét. A sérültek száma már ötezer fölött van a két régióban.

A román kormány hirtelen bejelentette: több mint 100 millió eurót fordít olyan épületek megerősítésére, amelyek évek, évtizedek óta az összeomlás szélén állnak. Bukarestben 358, piros koronggal is megjelölt, kiemelten omlásveszélyes épületet tartanak nyilván, amely a szakértők szerint szinte bizonyosan össze fog dőlni a következő erős földrengésben. Az utóbbi három évtizedben a veszélyeztett épületek alig tíz százalékának felújítását sikerült csak államilag támogatott programokból elvégezni.

A történelmi feljegyzésekre alapozva a szeizmológusok azt valószínűsítik, hogy Bukarest térségét évszázadonként legalább kétszer rázza meg nagy erejű földmozgás. A legutóbbi, 1977. március 4-én bekövetkezett 7,2-es erősségű földrengésben 35 ezer lakás semmisült meg, 1578-an haltak meg (több mint 1400-an Bukarestben), és több mint 11 ezer volt a sérültek száma.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Megszűnnek a „demokráciaközpontok”

Következő hír

„Ha Székelyföld nem létezik, akkor Moldva sem”

Related Posts
Total
0
Megosztás