Párizsba beszökött… az erőszak

Utcai zavargások törtek ki Párizs egyik elővárosában, miután egy rendőr lelőtt egy 17 éves fiatalt egy közúti ellenőrzés során kedden este Nanterre-ben. A „szemérmes” balliberális sajtó nem írta meg, hogy az áldozat egy olyan afrikai migráns, aki drogosan és jogosítvány nélkül vezetett, és már többször megbüntették. A tegnapi ellenőrzéskor nem akart megállni, majd megpróbálta elütni a rendőrt.

A France Info helyi közszolgálati televízió által bemutatott, az incidensről mobiltelefonnal készült videón az látható, hogy egy rendőr a megállított autó ajtajára szegezi fegyverét, mire a sofőr hirtelen elhajt, a rendőr pedig közelről tüzet nyit rá, halálosan megsebesítve a volánnál ülő fiatalt. A közszolgálati televízió szerint a rendőrt emberöléssel gyanúsítják és őrizetbe vették. A francia belügyminiszter közölte, hogy a rendőrség felügyeleti szerve belső vizsgálatot indított az ügyben.

Az eset után tüntetés kezdődött a nanterre-i rendőrkapitányság előtt, amely erőszakossá vált és átterjedt a szomszédos elővárosokra is. A tüntetők felgyújtották a Mantes-la-Jolie-i városházát, a rendőrség könnygázt és gumilövedéket vetett be ellenük, de végül kénytelen volt meghátrálni. A helyi hatóságok szerint a feldühödött tömeg kukákat, autókat és egy általános iskolát is felgyújtott, a rendőröket pedig petárdákkal dobálta meg. A karhatalom végül 31 embert állított elő, 25 rendőr megsebesült, 40 autó kiégett.

„A halálbüntetés már nem létezik Franciaországban. Egyetlen rendőrnek sincs joga ölni, kivéve önvédelemből” − írta közösségi média oldalán Jean-Luc Mélenchon radikális baloldali politikus, aki szerint a rendőrség lejáratja az állam tekintélyét, így azt az alapoktól szükséges megreformálni. Az ellenzékhez tartozó jobbközép Köztársaságiak vezetője támogatásáról biztosította a rendőrséget. „Szeretném kifejezni érzelmemet és támogatásomat az áldozat családjának. De ezt a tragédiát nem használhatják ki azok, akik zsigeri gyűlöletet táplálnak rendőrtisztjeink iránt” − írta Eric Ciotti a közösségi oldalán.

A rendőrök fegyverhasználatát 2017 óta egy új törvény szabályozza Franciaországban. Azóta joguk van arra a gépkocsira rálőni, amelynek vezetője ellenáll az igazoltatásnak, ha másképp nem tudják megállítani a járművet, és ha megítélésük szerint a sofőr veszélyezteti mások vagy a rendőrök életét. Korábban a rendőrök csak jogos önvédelemre használhatták a szolgálati fegyverüket.

A zavargások nyomán a kormány megerősítette a rendőri jelenlétet Párizs térségében és más nagyvárosokban, és nyugalomra szólított fel.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Románia: komolytalan az állami fizetés és nyugdíj halmozásának tilalma is

Következő hír

Európai Unió: pazarlás, tarhálás, korrupció

Related Posts
Total
0
Megosztás