Sínen a helyhatóságokat spórolásra kötelező törvénytervezet

Hallgatólagosan elfogadta hétfőn a román szenátus a 2023/90-es sürgősségi kormányrendeletet jóváhagyó törvénytervezetet az idei költségvetési kiadások csökkentéséről. A jogszabály a konvergenciaprogramban vállalt költségvetési hiánycél teljesítését szolgálja. A román kormányzat még 2021 májusában fogadta el ezt a bizonyos konvergenciaprogramot, ami az Európai Unió szintjéhez közelítené minden szempontból Romániát, a konvergenciakritériumok betartásával.

A tervezet hallgatólagos elfogadását az ülést vezető Sorin Cîmpeanu, a szenátus alelnöke jelentette be. A projekt felsőházi megvitatásának határideje november 25-e volt – ismerteti az Agerpres. A 2023/90-es sürgősségi kormányrendelet értelmében a helyi hatóságok és a közintézmények idén már nem finanszírozhatnak közpénzekből fesztiválokat, koncerteket, versenyeket és ünnepségeket. A korlátozás nem terjed ki az adományokból és szponzori támogatásokból finanszírozott közösségi rendezvényekre.

A rendelet hatálya alól kivételt képeznek a hivatalos ünnepek, az év végi rendezvények és a Temesvár – Európa Kulturális Fővárosa projekthez kapcsolódó rendezvények. A tervezet ugyanakkor arra kötelezi a helyi hatóságokat és közintézményeket, hogy a november-decemberi időszakban a kiadásaik ne haladják meg a január-szeptemberi időszak átlagát. A korlátozás nem terjed ki a gyógyszerekre és gyógyászati segédeszközökre, az egészségügyi szolgáltatásokra, az egészségügyi programokra, a közoktatási intézményekre, sürgősségi beavatkozásokra és hóeltakarításra fordított kiadásokra.

A jogszabály az állami tartalékalapból kiutalható összegekre vonatkozó rendelkezéseket is tartalmaz. Raoul Trifan, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szenátora bírálta a jogszabályt, mivel szerinte az „Románia csaknem minden intézményét megbénítja”; ennek dacára úgy ment át a szenátuson, hogy semmit nem javítottak rajta – állította az ellenzéki politikus. Az RMDSZ ugyanakkor hetek óta a román kormány megszorításai ellen kampányol Erdélyben, holott amíg két és fél éven át a bukaresti kormányzásból kivette a részét, sem az államháztartás deficitjét mélyítő túlköltekezés ellen nem emelt szót, sem a konvergenciaprogram végrehajtásáért nem kapálózott.

A tervezetet a képviselőház vitatja meg döntő házként.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Amerikában magyarázza az RMDSZ, miért nem lehet bővíteni a kisebbségi jogokat

Következő hír

Egyre nő Románia költségvetési hiánya és államadóssága

Related Posts
Total
0
Megosztás