Tavaszi mezőgazdasági munkák háború idején Ukrajnában – A konfliktus az európai gazdaságot is blokkolja

Nagycserkesz, 2021. január 16. Anda Zoltán gazdálkodó szántja földjét Nagycserkesz határában 2021. január 16-án. A mínusz 3-4 Celsius fokos fagyott földön a munkagép nem süllyed el, de az elmúlt év végén alaposan átnedvesedett föld még jól szántható. MTI/Balázs Attila

Ukrajnában próbálják megszervezni a tavaszi mezőgazdasági munkákat: a gazdák és alkalmazottaik mozgósítás és bevonulás esetén halasztást kapnak. Ugyanakkor az orosz–ukrán háború hatására rég nem látott mértékben drágultak az árupiaci termékek és nyersanyagok, amely tovább mélyíti az inflációs kockázatokat és globálisan veszélyezteti a gazdaságot.

Ukrajna a világ egyik vezető gabonatermelője és exportőre a gabonafélék és növényi olajok terén. Eddig az áruk nagy részét tengeri úton exportálták, de ez most már nem lehetséges.

Vasúton keresztül exportálnák a mezőgazdasági termékeket

A Magyarmezőgazdaság.hu információi szerint az ukrán állami vasutak bejelentették, hogy készek sürgősen megszervezni a mezőgazdasági termékek vasúti exportját a román, magyar, szlovák és lengyel határra, miután az orosz invázió miatt bezárták az ország Fekete-tengeri kikötőit. A portál megjegyzi, hogy Ukrajna a 2021/22-es szezonban 43 millió tonna különböző gabonafélét exportált.

Az élelmiszer-termelés egyenrangúvá vált az ország védelmével

Az ukrán gazdák, ahol a helyzet engedi, elkezdték a műtrágya kiszórását, de jelezték, hogy fogalmuk sincs, hogy el tudják-e vetni a kukoricát és a tavaszi gabonaféléket, mivel komoly gondok vannak az üzemanyag, a vetőmagok és a vegyszerek elérhetőségével is.

Ukrajna Agrárpolitikai és Élelmezésügyi Minisztériuma felmérést indított a gazdák számára, hogy megtudja, mennyire felkészültek és mire van szükségük a tavaszi szántóföldi munkákra, annak érdekében, hogy a hivatal hatékonyan segítséget tudjon nyújtani állami és nemzetközi támogatással.

A minisztérium hétfőn a Facebook oldalán jelentette be a támogató oldal elindítását

„Most ukránok milliói számítanak ránk, mert ti, gazdák, a gazdasági fejlődés alapját képezitek. Ezért az Agrárpolitikai Minisztérium további feladatokat vállal a 2022-es vetési kampány biztosításához szükséges anyagok és eszközök, például gázolaj, vetőmag, műtrágya, szerszámok elosztásának koordinálásában. Erre a célra külön platformot hoztak létre az agrostatus.org címen” – áll a minisztérium közleményében.

Végül is sok gazda és alkalmazottja olyan férfi, akire bármikor szükség lehet az orosz hadsereg elleni harctéren. Az Ukrán Miniszteri Kabinet 2022. március 3-án kelt rendelete szerint azonban a tavaszi-nyári mezei munkák időben történő elvégzése érdekében a mezőgazdasági vállalkozásoknak és az élelmiszer termelőknek regisztrálni kell magukat és alkalmazottaikat az Agrárpolitikai Minisztériumban, hogy a mozgósítás és a háború idejére halasztást kaphassanak a bevonulásra. Az élelmiszer-termelés és az ezzel kapcsolatos biztonság megteremtése egyenrangúvá vált az ország védelmével.

Tarasz Viszockij, Ukrajna gazdaságfejlesztési, kereskedelmi és mezőgazdasági miniszterhelyettes kijelentette, hogy Ukrajna jelenleg kétéves készletekkel rendelkezik búzából, kukoricából, napraforgóolajból, cukorból és más termékekből, így az ukránoknak nincs okuk pánikra az élelmezés biztosításával kapcsolatban.

Blokkolja az európai gazdaságot a nyersanyagok ukrán háború miatti drágulása

Oroszország és Ukrajna jelentős szereplő a nemzetközi árupiacon, így a gabona drágulása az európai országok élelmiszeráraiba is be fog épülni. Mindemellett az olaj és földgáz árának emelkedése is jelentős növekedési kockázatot jelent, a nyersanyagpiaci száguldásnak csak a háborús konfliktus enyhülése, rendezése szabhat gátat.

Az Equilor Befektetési Zrt. elemzése szerint Oroszország és Ukrajna termeli a globális búzaexport 29 százalékát, és egy véka búza határidős árfolyama már néhány nap alatt 8 dollárról 13 dollárra emelkedett. Ilyen gyors drágulásra 14 éve nem volt példa.

A világ számos pontján komoly problémát fog okozni a gabonahiány, több észak-afrikai ország már jelezte is, hogy mindössze néhány hónapra elegendő készlete van.

A világ kukoricaexportjának 20 százalékát teszi ki Oroszország és Ukrajna termelése, és a szankciók mellett a szállítási útvonalakon történő katonai műveletek szakítják meg az ellátási láncot.

A vetési időszak a következő hónapokban esedékes, így a munkálatok esetleges elmaradása miatt előfordulhat a kínálat összeomlása az októberi aratási időszakban, ez pedig hosszabb távon is felfelé tolhatja az árakat.

A földgáz árfolyamának további emelkedése miatt a műtrágya is jelentősen drágult, amely az összes mezőgazdasági termény árát felfelé húzza, a helyzetet pedig tovább súlyosbítja, hogy Oroszország a világ legnagyobb műtrágyaexportőre.

A nyersanyagpiaci száguldás megfékezéséhez a háború valamilyen formában történő rendezésére lenne szükség, legalább egy tartós tűzszünettel, illetve a meginduló béketárgyalásokkal. Az Equilor elemzése szerint az Oroszország elleni szankciók egy része várhatóan ezt követően is fennmarad, így nem számíthatunk arra, hogy a háború előtti szintekre rendeződnek vissza az árfolyamok, de a harcok beszüntetésével jelentősebb korrekció várható.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Románia inkább csak átjáróház

Következő hír

Oláh Miklós-díjat kapott Tőkés László Miskolcon

Related Posts
Total
0
Megosztás