Tél tábornok megint meglepte Románia egy részét

Kiadós havazás és viharos szél bénította meg a közlekedést ma Románia délkeleti megyéiben, ahol lezárták a tengeri kikötőket, a júniusban felavatott brăilai új Duna-hidat, a fővárost a Fekete-tenger partjával összekötő A2-es és a Konstancát elkerülő A4-es autópályát.

Dobrudzsára – a Fekete-tenger partján lévő Konstanca és Tulcea megyére –, valamint a szomszédos Galac és Brăila megyékre harmadfokú (vörös) riasztást adott ki vasárnap délutánig a meteorológiai szolgálat az óránként 100 kilométeres sebességet is meghaladó szél miatt. A romániai közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) szerint a térségben 36 főutat lezártak, mivel a hófúvásban sok helyen a nullát megközelítő értékre csökkent a látótávolság, a viharos szél pedig folyamatosan hótorlaszokat hord az úttestre.

A szél miatt lezárták Románia valamennyi fekete-tengeri és folyami kikötőjét, és akadozik a vasúti közlekedés is. A Konstanca felől érkező vonatoknál több mint háromórás késést jelzett a bukaresti Északi pályaudvar tabellája. A tűzoltókat sokhelyütt az úttestre, parkoló autókra dőlt fák eltakarításához riasztották. Varnap reggel több mint negyedmillió háztartás villamosenergia-ellátása szünetelt Kelet-Romániában, ahol a szél több helyen letépte a vezetékeket.

Hóvihar tombol, óránként 85 kilométeres sebességű szél fúj a Déli-Kárpátokban is, a hegyvidéken másodfokú, narancssárga riasztás van érvényben. A Páring-hegységből szombat este a hegyimentők hoztak le egy a hóban elakadt, ötventagú csoportot, amelynek tagjai az időjárási figyelmeztetések ellenére sem mondtak le az előre kifizetett kirándulásról.

A rendkívül rossz időjárás miatt hétfőn nem lesz tanítás Brăila, Konstanca, Călăraşi, Galac és Tulcea megyében – tájékoztatott ma a tanügyminisztérium. A rossz időjárási körülmények miatt nyolc romániai megye 32 országútjának különböző szakaszai és az összes fekete-tengeri kikötő le volt zárva vasárnap 18 órakor, és közel 30 vonat nem közlekedett. Bukarestben elsőfokú (sárga) riasztás van érvényben, de a bukaresti nemzetközi repülőtéren zavartalan a közlekedés.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Így verte át a nagybányai polgármester a határőrséget

Következő hír

Ukrajna szövetségese szerint elvesztették a háborút

Related Posts
Total
0
Megosztás