Történelmi mélyponton a születésszám Romániában

Bár a nyögvenyelősen éppen csak lezárult népszámlálás adatai még nem ismertek, a rendelkezésre álló születési és halálozási számsorokból lehet tudni, hogy meredeken csökken az ország lakosságának száma, és a folyamat nagyon nehezen megállítható.

Mint kiderült, annyira lecsökkent a születésszám, hogy még a Trianon előtti időszakban is kedvezőbbek voltak az adatok – pedig akkor még nem is tartoztak Romániához az akkori Magyarország hatalmas és népes keleti területei.

Már 2020-ban sem volt rózsás a helyzet, amikor kevéssel több mint 200 000 csecsemő jött a világra, ám tavaly még ezt is sikerült alulmúlni: az Országos Statisztikai Intézet adatai szerint 2021-ben kevesebb mint 180 000 gyerek született.

A szakemberek szerint az 1961-es generáció volt az utolsó, amely biztosította legalább a népesség szinten tartását. Az Országos Statisztikai Intézet szóvivője, Vladimir Alexandrescu szemléletes módon vázolta fel a helyzetet: a 2021-es születési adat a legalacsonyabb Románia történelmében – olyannyira, hogy még az 1900 előtti számokat is alulmúlja, amikor Románia még csak Moldvából, Havasalföldből és Dobrudzsából állt.

 

Total
1
Megosztás
Total
1
Megosztás