Továbbra is törvényt szeg a román koalíciós kormány

Bepereli a kormányt a Jobboldal Ereje Párt elnöke, Ludovic Orban, mivel elmulasztotta az időközi választások megszervezését több mint 40 településen, ahol megüresedtek a polgármesteri tisztségek. Van olyan város is Romániában, ahol a leváltott polgármester még mindig „elöljáró”.

A volt nemzeti liberális kormányfő már korábban is kilátásba helyezte ezt a lépést, de csak most fordult az igazságszolgáltatáshoz. „A demokrácia szabad választásokat jelent. A kormány több mint egy éve megtagadja a választások megszervezését több mint negyven településen, ahol megüresedett a polgármesteri tisztség. Egy olyan település is van, ahol feloszlatták a helyi tanácsot. Ha nincsenek választások, demokrácia sincs. A PSDNL-kormány veszélyessé vált a demokráciára nézve, lábbal tiporja az állampolgárok szavazati jogát több mint negyven olyan településen, ahol a közügyeket olyan emberek irányítják, akik nem rendelkeznek a polgármester-választáskor leadott szavazatok révén megszerzett legitimitással” – mondta a Jobboldal Ereje Párt elnöke a parlament épületében tartott sajtótájékoztatón.

Felidézte, a közigazgatási bírósági eljárásnak megfelelően augusztusban benyújtotta ezzel kapcsolatos panaszát, amely az eljárási szabály értelmében a perindítást előzi meg. A beadványban felszólította a kormányt, hogy tartsa tiszteletben a törvényt és szervezze meg a választásokat az érintett településeken, de még csak választ sem kapott a törvény által megszabott 30 napon belül. Ezért Orban „arcátlannak” nevezte a PSD, PNL és RMDSZ alkotta bukaresti kormányt.

A bíróságtól azt kérik, kötelezze a kormányt a választások kiírására azon a több mint 40 településen, ahol megüresedett a polgármesteri szék. A keresetben kérik azt is, hogy a bíróság ítéljen meg kártérítést a választások megszervezéséig számolt minden egyes nap késedelemért; ezt a kártérítést a kormány tagjainak kellene majd kifizetniük.

Orban szerint az is elvárható, hogy érvénytelenítsenek minden olyan közigazgatási okmányt, amelyet a választások kiírásának határidejeként megszabott 90 napon túl bocsátottak ki az ügyvivő polgármesterek.

Arra az újságírói kérdésre, mivel magyarázza, hogy nem adott választ panaszára a kabinet, Orban azt mondta, ennek szerinte semmiféle alapja sincs. „Ez a törvény durva megsértése, merénylet a demokrácia ellen, mert ez azt jelenti, hogy a kormány megtagadja az érintett települések lakóinak azt a jogát, hogy megválasszák saját elöljáróikat” – felelte.

*

Az elmúlt napokban, hetekben bejárta a romániai magyar sajtót két olyan érmihályfalvi (Bihar megye) esemény híre, amelyen közszereplőként jelent meg és pózolt az érmelléki kisváros bukott polgármestere, Nyakó József, akit hosszú közigazgatási per nyomán veszítette el tisztségét, minekutána a bíróság kimondta: évekkel ezelőtt törvényt szegve egyszerre viselt köztisztséget és volt vállalkozó. Ehhez az ítélethez is tíz évre volt szükség az Európai Unió tagállamában, Romániában, mialatt Nyakó zavartalanul üldögélt a polgármesteri székben. Mi több, bár a döntés már májusban megszületett, azt tisztességesen végre sem hajtották, ugyanis az érintett gyorsan nyugdíjba vonult, majd pedig botrányos módon visszaalkalmaztatta magát a városházára, úgymond referensként. Előbb „polgármesteri tanácsadó” szeretett volna lenni a nem létező polgármester mellett, de ehhez nem volt megfelelő végzettsége, így kishivatalnokként, immár 68 évesen vezeti háttérből a polgármesteri hivatalt, miközben az elöljárói tisztséget ideiglenesen nem a nép által közvetlenül megválasztott alpolgármester tölti be, immár törvénytelenül, mivel a kormány nem írt ki időközi választásokat a hónapok óta megüresedett polgármesteri funkcióra. Közben Nyakó Józsefet képzeletbeli érdemeire való tekintettel Fényes Elek-díjat kapott az évek során igencsak belterjessé vált Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaságtól, illetve szalagvágóként vett részt egy új kulturális központ avatásán, amit az általa vezetett önkormányzat csak két évtizedig tartó felújítás tudott megnyitni egy régi malomban. A helyi sajtó szerint a bukott polgármester az RMDSZ körzeti  elnökeként „tevékenykedik”, a magyar „érdekvédelmi és közképviseleti szervezet” legnagyobb dicsőségére.

Total
0
Megosztás
Total
0
Megosztás