A hétvégén rendezik a Székely Vágtát

Hagyományos helyszínén, a háromszéki Óriáspince-tetőn rendezik meg a hétvégén a Székely Vágtát, a 17. Nemzeti Vágta székelyföldi előfutamát.

A számos kulturális és hagyományőrző rendezvény – koncert, rockopera, íjász- és kaszkadőrbemutatók, díjugrató verseny, lovasbirkózás, agárfuttatás – kíséretében megtartandó kétnapos lovas seregszemle szombaton délelőtt kezdődik, az ünnepélyes megnyitót követően a Góbé Olimpia szórakoztató csapatversenyein Kézdivásárhely, Maksa, Papolc, Sepsiszentgyörgy, Szováta, Zágon négyfős csapatai mérik össze ügyességüket. A Tekergők Kisegyüttes Égen-földön gyerekkoncertje után kerül sor a hagyományos díjugrató bemutatóra, majd az amatőrökből álló Tiltott Illés zenekar lép fel Illés- és Fonográf-dalok „cover”-jeivel.

A gyermekeknek szervezett Kishuszár Vágta, a Góbé Futam és a Székely Vágta előfutamai szombat délután kezdődnek, ekkor kerül sor a lovasbirkózásra is. A napot a Honfoglalás című rockopera, a Nemzeti Lovas Színház kaszkadőr jelenetekkel és lovasíjászattal színesített nagyszabású produkciója zárja.

Vasárnap délben huszárügyességi versennyel kezdődik a második nap, fellép a Kincskeresők Néptáncegyüttes, az Arany Griff Rend közreműködésével középkori hadi bemutatót és agárfuttatást tekinthetnek meg a vágtára érkezők. A Huszár Vágta után a Kishuszár Vágta döntője délután 5 órától, a Góbé Futam és a Székely Vágta döntői pedig 6-tól kezdődnek.

Az Óriáspince-tetőn a hétvégén állandó programok – gyermekfoglalkozások, kézműves termékek vására, állatsimogató, Incitato-kiállítás, a Vadon Lovas Klub által szervezett lovagoltatás, a Székelyföldi Szablyavívó Iskola bemutatója – várják még a kilátogatókat a Sepsiszentgyörgytől 15 kmre keletre, Maksa község mellett található szakrális dombtetőn. Az ünnepélyes eredményhirdetés után a napot az Új Bojtorján koncertje zárja.

A Góbé futamra (amelyen bármilyen fajtájú és nemű, legalább négyéves lóval lehet indulni) 17 település, a Nemzeti Vágta előfutamának számító Székely Vágtára (amelyen a szabályzat szerint csak magyarországi, illetve külhoni magyar tenyésztésű lóval lehet indulni) 10 székelyföldi település nevezte be lovát és lovasát. A Székely Vágta és a Kishuszár Vágta legjobbjai kijutnak a 17. Nemzeti Vágtára is, amit október 5-én és 6-án rendeznek a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpontban.

Total
0
Megosztás
Előző hír

A nagy román taktikázás

Következő hír

Az új magyar messiás csak egy belvárosi bunkó

Related Posts
Total
0
Megosztás