A kárpátaljai magyarok harminc éve küzdenek az autonómiáért

A kárpátaljai magyar ügy megoldásra váró európai ügy is – fogalmazott a verbőci (Ugocsa vm.) református gyülekezetnek a temploma felújítása alkalmából küldött levelében Kövér László, az Országgyűlés elnöke, újra megerősítve, hogy a kárpátaljai magyarok „mindig és mindenben” számíthatnak Magyarország és a magyar nemzet támogatására.

A beregszászi járási, Árpád-kori, többségében ma is magyarok által lakott Verbőc községben (nem tévesztendő össze a felvidéki Verbóccal) ma hálaadó istentiszteletet tartottak a helyi református templom felújításának befejezése alkalmából. Az Országgyűlés elnöke a gyülekezetet és a kárpátaljai magyarokat levélben köszöntötte, amelyet Gyebnár István, Magyarország Beregszászi Konzulátusának ideiglenes ügyvivője olvasott fel.

A házelnök Kossuth Lajos szavait idézve – „akkor a legnagyobb a sötétség, amikor a hajnal közel van” – úgy fogalmazott, hogy ismét sűrűsödik a sötétség Kárpátalján, Ukrajnában és Európában egyaránt. Emlékeztetett arra, hogy Ukrajna bő három évtizeddel ezelőtti megalakulásakor a több mint ezer esztendeje a szülőföldjén élő kárpátaljai magyarság feje fölött „a nemzetközi nagyhatalmi politika hét évtized alatt negyedszer változtatott impériumot” a megkérdezésük nélkül.

Magyarország szomszédos országként egy szuverén, erős és demokratikus Ukrajna létrehozásában érdekelt, amely képes biztosítani polgárai számára a szülőföldön való boldogulás lehetőségét. Ez volt, és ma is ez a magyar nemzeti érdek – mondta Kövér László.

A kárpátaljai magyarság több mint három évtizede békés eszközökkel küzd azért, hogy Ukrajna lojális és értékteremtő államalkotó közösségeként, de egyúttal az egységes magyar nemzet részeként, Ukrajna szuverenitását tiszteletben tartva, de autonóm módon szervezhesse meg közösségi életét, szabadon rendelkezhessen gazdasági erőforrásai fölött, és jogilag is biztosítva legyen kultúrájának és nemzeti méltóságának tisztelete – hangsúlyozta Kövér az MTI szerint.

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő szerint a kijevi rezsim a végtelen fegyverszállításokban bízik, miközben Ukrajnában a demokrácia minimumai sincsenek meg. Volodimir Zelenszkij – miközben a külföldtől már másfél milliárd eurót követel havonta a háború folytatásához – „állandóan elmondja, hogy Európát védi, de nekem erről picit más a véleményem” – fogalmazott a szakértő.

Total
19
Megosztás
Total
19
Megosztás