A Magyarok Világszövetsége fel van háborodva

A jó ideje társadalmi, politikai és médiaperifériára szorított Magyarok Világszövetsége Talpra magyar! – Március 15. címmel hirdette meg a közösségi hálózatokon 2024. évi nemzeti ünnepi rendezvényeit. Nem minden úgy zajlott le, ahogy tervezték.

„A Magyarok Világszövetsége idén is megtartja a hagyományos március 15-i emlékmenetét, amelynek állomásai: Petőfi-szobor, Landerer nyomda, Múzeum-lépcső. Délután pedig Patrubány Miklós elnök megtartja nemzetpolitikai előadását. Mindhárom helyszínen rövid beszédek hangzanak el, és megkoszorúzzák az emlékhelyeket” – írták előzetesen. Bár a Nemzeti Múzeum lépcsőzete bal mellvédjének falán álló Petőfi-emléktáblát akkor szándékoztak megkoszorúzni, amikor az ott zajló, Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi beszédében kicsúcsosodó állami rendezvény véget ér, az elbarikádozott helyszínhez, egyáltalán a múzeumkertbe nem engedték be az MVSZ vezetőit és híveit.

Az emléktábla egyébként 1900. március 15-e óta hirdeti, hogy Petőfi Sándor 1848. március idusán „e helyről szavalta el” a Nemzeti dalt, de ezt a történetírás nem igazolta azóta sem, ez inkább legenda. Az emléktábla ötlete Beöthy Zsolt irodalomtörténész, akadémikus, egyetemi tanártól származott, valószínűleg ő fogalmazta annak szövegét is, de csak annyi bizonyos a korabeli leírások és az utólagos visszaemlékezések alapján, hogy a múzeum előtti forradalmi népgyűlésen – ami szakadó esőben zajlott – többen mondtak rövid buzdító beszédeket, köztük  Petőfi Sándor, Vasvári Pál és Irinyi József, a Nemzeti dalt addigra kinyomtatott példányait a tizenkét ponttal („Mit kíván a  magyar nemzet”) együtt osztogatták a tízezresnek tűnő tömegbe.

A Magyarok Világszövetsége végül Példátlan hatalmi dölyf a Nemzeti Múzeumnál címmel számolt be egy tízperces videóban a Youtube-on a múzeum kerítésénél tartott megemlékezésről és „koszorúzásról” a következő felvezetéssel: „2024. március 15-én Orbán Viktor beszédéért nemcsak elbarikádozták Petőfi Sándor emléktábláját a Nemzeti Múzeum lépcsőjénél, hanem fél órával az állami rendezvény után sem lehetett a Múzeum-kertbe belépni, nemhogy koszorúzni!”. Ez a videófelvétel itt látható: https://www.youtube.com/watch?v=jf7_bfD4_x4

Később az MVSZ Facebook-profilján az alábbi bejegyzés jelent meg egy újabb videófelvétel kíséretében: „Lemostuk a gyalázatot, 2024. március 15-én egy nem MVSZ-tag, dr. Fórizs Eszter bejuttatta Petőfi Sándor emlékére az MVSZ által készíttetett koszorút egy MVSZ (Magyarok Világszövetsége) tag, Szöllősi Ildikó segítségével a helyére, a Nemzeti Múzeum lépcsőjének külső falán lévő emléktáblához. Az emléktábla alig volt elérhető a Fidesz hangosítását biztosító szerkezet miatt, látni pedig meg egyáltalán nem lehetett messziről sem, de még egészen közelről sem lehetett rendesen elolvasni a táblán lévő szöveget. A koszorút az emléktáblára történő felhelyezése előtt kb. 1 órával minden kérés ellenére sem engedték be a Múzeumkertbe a Valton Sec Zrt. mint magán biztonsági cég dolgozói, így az MVSZ sajnálatos módon azt csak a külső kerítés tetejére tudta elhelyezni, miáltal az MVSZ kegyeleti megemlékezését félbetörték, megszentségtelenítették.  De a koszorút végül mégis a jogos helyére juttatták Petőfi szellemiségének valódi hordozói, így Petőfi Sándor fentről, az égből láthatja, vannak még igaz magyarok e honban, vannak, akik szabadságszeretetét tisztelik, és szellemi örököseiként nem tűrik Petőfi Sándor emlékének meggyalázását.”

Szintén ezen a közösségi oldalon jelent meg, március 15-hez kapcsolódóan, hogy „Petőfi Sándor holtában való megalázása mindennapossá vált Orbán Viktor Magyarországán”. Történt ugyanis, hogy a kormányzat az ünnep előestéjén Széchenyi-díjjal tüntette ki azt a Hermann Róbert történészt, aki „a legnagyobb kerékkötője annak, hogy Petőfi Sándornak meg lehessen adni a nemzeti kegyeletet, és méltó módon meg lehessen emlékezni az 1849-ben Szibériába hurcolt, ott elpusztult magyar honvédek százairól, de lehet, hogy ezreiről. Az, ami amúgy felfoghatatlan lenne, és aminek alapos és kellő bizonyítékát szolgáltatja Varga Domokos György, a Szilaj Csikó főszerkesztője, tegnapi, március 15-i jegyzetében, nos, az könnyen érthetővé válik, ha megtudjuk: Hermann Róbert legnagyobb »tudományos érdeme« az, hogy Orbán Viktor osztálytársa volt… Varga Domokos György írása, amely Petőfi Sándor emlékének újabb meggyalázása miatt megmentette a Haza becsületét, itt olvasható: https://www.szilajcsiko.hu/single-post/megint-uzent-a-melyallam-varga-domokos-gyorgy-jegyzete”. Gratulálunk Varga Domokos Györgynek ehhez a megszólalásához, és csupán annyit fűzünk hozzá, hogy az általa kárhoztatott Üzenet nem a mélyállam üzenete, hanem a mai magyar államé.”

A legnépszerűbb videomegosztó csatornán tették közzé az MVSZ kolozsvári illetőségű elnökének, Patrubány Miklósnak a március 15-i nemzetpolitikai előadását is, ami itt látható: https://www.youtube.com/watch?v=1kJkJl79ZAc. A fősodratú magyar sajtó nem számolt be azóta sem a Magyarok Világszövetsége március 15-i  panaszáról.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Miért nem népszerű a magyarok körében sem a székelyföldi autonómiakövetelés?

Következő hír

Elkezdődtek a választási machinációk Bukarestben

Related Posts
Total
0
Megosztás