A Marosvásárhelyi Napok újabb román szobor felállításával kezdődtek

A marosvásárhelyi Győzelem téren elhelyezett Erdélyi Iskola szoborcsoport avatóünnepségével kezdődött meg a Marosvásárhelyi Napok 25. kiadása.

Együtt a város mottóval szervezik meg idén Marosvásárhelyen a városnapokat, amelyeken helyen kapnak a kulturális és szórakoztató programok, bemutatkoznak a helyi énekesek, együttesek, művészek is, ugyanakkor külön helyszínt biztosítanak a gyermekprogramoknak – adta hírül a Székelyhon.ro.

A rendezvények több helyszínen zajlanak: a központban, a városháza közelében felállított színpadon, a várban, a Ligetben és a Víkendtelepen, ez utóbbi helyszínen sportvetélkedők lesznek.

A rendezvénysorozat nulladik napján, szerdán felavatták az Erdélyi Iskola (Școala Ardeleană) szoborcsoportot, és „tudományos előadásokat” is tartottak, ismertetve a megörökített személyiségek életét, munkáját, az erdélyi román nacionalista ébredés 18. század végi mozgalmát. Mint ismeretes, ennek a „kulturális mozgalomnak” a tagjai voltak az elsők, akik máig nem igazolt történelmi és nyelvészeti érveket állítottak a románok római eredetének az igazolására, aminek érdekében még a Rómához való egyházi igazodást is elfogadták.

A szoborállítás hírére sokaknak eszébe jutott, hogy a magyarországi Professzorok Batthyány Köre által Marosvásárhelynek ajándékozott Hunyadi János-szobor felállítása szinte egy éve késik, állítólag már megvan a jóváhagyás a várban történő felállítására. A helyi sajtó emlékeztetett, hogy Marosvásárhelyen évtizedek óta minden magyar szobor felállítását egy román szoborral kötötték össze, de lám, miközben az Erdélyi Iskola emlékműve már áll, a Hunyadi Jánosé nincs sehol. A tegnapi szoboravatást így kommentálta egy helybéli a közösségi médiában: „Csak pár magyargyűlölő szobrát sikerült az RMDSZ-nek felavatnia. Megy a történelemhamisítás. Igaz, magyar orvosi sincs, a líceum lóg a levegőben, de ezek készek a feladatra.” Bejegyzésével a magyar orvosképzés és római katolikus iskola kálváriájára utalt az RMDSZ áltak irányított városban.

Ami a városnapokat illeti: a főtéri parkban kézművesvásár lesz csütörtöktől vasárnapig. Ma 16 órától a Tükörteremben adják át a díszpolgári címeket, a hivatalos megnyitóünnepség 18 órakor lesz a várban, ahol a szórakozást Koszika és a Tiberius Quartet, valamint Tóth Gabi biztosítja (utóbbi koncertje 21 óra 30 perctől kezdődik). Míg korábban a Ligetben voltak a nagykoncertek és a lacikonyhák, idén ezt a helyszínt kizárólag a gyermekeknek tartják fent. Lesz itt olvasósarok és könyvkiállítás, motorsport-bemutató, különböző alkotóműhelyek és kis vetélkedők.

A Kultúrpalota melletti Enescu utcában akusztikus koncertek lesznek, pénteken este például Vizi Imrét hallgathatják meg az érdeklődők, szombaton alkotóműhelyek lesznek, vasárnap pedig a városi kutyamenhely lakóival lehet megismerkedni és örökbefogadási lehetőség is lesz. A Bolyai utcában utcazenészeket lehet meghallgatni, helyi alkotókkal találkozni, beszélgetni. A városnapok részeként a várban levő színpadon a kora délutáni órákban helyi együttesek, tehetségek is fellépnek pénteken például 16 órától a Bronx. Este a Piramis és a Direcția 5 koncerteznek, szombaton délutántól népzenei és folk koncerteket lehet itt meghallgatni. A Győzelem téri nagy színpadon szombaton 20 óra 30 perctől Péterfy Bori and the Love Band koncertezik, vasárnap itt a programot 17 órakor a Titán koncertje nyitja, majd este az Iris, a Honeybeast is színpadra lép.

A városnapok miatt forgalomkorlátozásra lehet számítani június 23-án 17 órától június 27-án, hétfőn reggel 6 óráig, főként a városközpontban. A rendezvénysorozat ideje alatt a Vársétányra tilos gépkocsival behajtani, ez érinteni fogja a házasságkötő terembe igyekvőket is. A városnapok részletes programja megtalálható a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal Facebook-oldalán.

Total
0
Megosztás
Előző hír

A Voyagerek végnapjai

Következő hír

Telefonon is „átadhatják” a behívót a férfiaknak Ukrajnában

Related Posts
Total
0
Megosztás