A VÁRAD márciusi számáról

A VÁRAD című irodalmi, művészeti, kulturális, társadalmi, tudományos folyóirat 2024. évi 3. száma, a márciusi most került ki a nyomdából, és ezúttal is száz oldalon kínál olvasni- és látnivalót.

A Restitutio in integrum lapindító rovatban Csávossy György (1925–2015) neves író, költő, borász Nocturne című versciklusa olvasható, ami teljes egészében még nem jelent meg nyomtatásban. A lapszám további költői: Kürti László, Kiss Székely Zoltán, B. Mihály Csilla, Ferenczfi János, Oláh András. Ebbe a sorba illik a szilágysági származású nagyváradi román költő, Ioan F. Pop is, akinek négy versét Mihók Tamás ültette át magyar nyelvre. Rövidpróza három hölgy tollából olvasható, ők Juhász Zsuzsanna, Sütő Éva és Zoltay Lívia. Domonkos László megjelenés előtt álló Fekete-Körös völgyi szociográfiájának egy részlete A hegyek alján – mit hagyott meg a szél? címmel olvasható a lapban. Szintén egy új könyvből származik Goron Sándor rövid tanulmánya, ami az irónia stílushatását vizsgálja Shakespeare Julius Caesar című tragédiájának magyar nyelvű fordításaiban. Balázs Géza nyelvészprofesszor jegyzetének címe Hazaszótár, Farkas Antal teológus A féltestvérek és az örökös című esszéjében a zsidó–arab konfliktus gyökereit vizsgálja a szentírás fényében.

A friss lapszámot a jövőre nyolcvanéves fotóművész, Weiss István művei illusztrálják, Fried Noémi Lujza készített friss interjút vele. Haraji Adalbert tollából társadalomkritikai írást, Lencar Péter tollából filmkrónikát közöl a kiadvány, amelynek tartalmát dr. Fülöp László, dr. Fleisz János és Farkas László gazdagítja egy-egy helytörténeti publicisztikával. Ezek címei sorrendben: Vajasd református egyházközségének életéről (1667/1744); Az egészségügy jellegzetességei Nagyváradon a 20. század elején; Milyen lesz Várad 1999-ben? Dukrét Géza nekrológja a múlt év végén elhunyt eszme- és helytörténészről, a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság oszlopos tagjáról, Kupán Árpádról szól. Tóth Hajnal egy februárban lezajlott író-olvasó találkozóról számol be. Barabás Zsuzsa keresztrejtvényének megfejtésével ezúttal is lapelőfizetést lehet nyerni.

A VÁRAD folyóirat szerkesztőségének e-mail címe: varadszerkesztoseg@gmail.com. A korábbi lapszámok a Varad.ro honlapról tölthetők le.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Kegyet gyakorolt a román főhatalom

Következő hír

Rekordnézettséget ért el Erdélyben a fanyalgással fogadott film

Related Posts
Total
0
Megosztás