Augusztus 20-a Maros- és Csíkszéken

Marosvásárhelyen először tartották a Szent István-napi ünnepséget a középkori várban. Az ünnepi műsor és a beszédek mellett nem maradt el az új kenyér megszegése sem. A megjelentek kaphattak a megszentelt eledelből, csaknem száz kiló kenyér került kiosztásra az ünneplők között.

Kilencedik alkalommal tartottak augusztus 20-ai ünnepséget Marosvásárhelyen. Cseh Gábor, aki kezdetektől vállalta a szervezést, felelevenítette, hogy 2013-ban kiszorította az első ünnepet a közterekről az akkori városvezetés, a templomba szorultak az ünneplők. „De soha nem adtuk fel a harcot, a következő években a Színház téren ünnepeltünk, a tavalyi rendezvényünk a Nyári Színházban volt, az idei először a várban. Az idei rendezvény megszervezése az utolsó pillanatig válságban volt az én egészségi és lelki állapotom miatt. Egykori csapattársam bátorítása után végül úgy döntöttünk, hogy utolsó pillanatban megszervezzük” – vallotta be az ünneplőknek a szervező.

Hozzátette, Szent István királyunk 1022 évvel ezelőtt alapította meg a keresztény magyar királyságot a Kárpát-medencében, s ezzel Európában is elismert hazája lett a magyaroknak. Nekünk, mai magyaroknak az a feladatunk, hogy ezt az ezeréves lángot hitünkkel hazánkban és nemzetünkben tovább adjuk a következő generációnak, hogy a magyarság jövője a következő ezer esztendőben is biztosítva legyen.

A főszervező után Marosvásárhely polgármestere, valamint Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának képviselője kapott szót. A beszédek között folklórműsort láthattak-hallhattak az ünneplők, elhangzott a székely és magyar himnusz, majd a magyar történelmi egyházak képviselői megáldották és megszentelték az új kenyeret, amely két óriáskenyér és több kisebb cipó formájában került az ünnepi asztalra.

 

A magyar államalapítás napja alkalmából a Mikó-vár udvarán tartottak ünnepséget Csíkszeredában. A megemlékezésen népdalokat, néptáncokat mutattak be és verset szavaltak az előadók, valamint a térség pékségei által felajánlott kenyereket áldották meg az egyházi méltóságok

Az ünnepség a vár előtt íjászbemutatóval kezdődött, majd csángó népdalok hangzottak el. Az egyik alpolgármester ünnepi beszéde után a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes sóvidéki néptáncokat adott elő, majd a helybéli vezető konzul a magyar nemzet megmaradásáról és az államalapításról beszélt.

Ezt követően papok áldották meg a csíkszeredai és környékbeli pékségek által felajánlott kenyereket. Az áldás után a szervezők szeleteket osztottak szét a jelenlévőknek a kenyerekből. Az ősi magyar himnusz, a Boldogasszony anyánk eléneklése után ismét a Hargita együttes adott elő néptáncokat, majd a Rákóczi együttes a Szép vagy, gyönyörű vagy, Magyarország című dalt adta elő, amit a székely és a magyar himnusz közös éneklése követett. A napot a már legendásnak számító helybéli Role zenekar koncertje zárta.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Autóba rejtett bomba ölte meg Dugin lányát

Következő hír

Az ecet hatásai, amikről eddig nem tudott

Related Posts
Total
0
Megosztás