Az amerikaiak egyetlen célja: Oroszország gyengítése

Már az oroszok februárban megindított ukrajnai „különleges hadművelete” után felmerült, mihelyst a Nyugat pénzzel, fegyverrel és minden egyébbel a kijevi rezsim támogatására ugrott, hogy egy úgynevezett proxy-háborúnak leszünk tanúi. Ez annyit tesz, hogy a kizárólagos világuralomra törő Amerikai Egyesült Államok a NATO és különféle nyugati szövetségei közreműködésével Ukrajnát „veti be” Oroszország ellen, amely ország Kína mellett egyedül lenne képes gátat szabni az USA hegemonisztikus törekvéseinek.

Douglas McGregor ezredes, az amerikai védelmi miniszter volt tanácsadója egy friss interjújában arról beszélt, hogy a washingtoni kormányzat tisztában van vele: Ukrajna nem lesz képes visszaszerezni az Oroszország által elfoglalt ukrán területeket, de ez megfelel a Fehér Háznak. McGregor szerint a z USA célja az, hogy a saját érdekében igyekezzen a lehető legtöbb kárt okozni Oroszországnak”. Az ezredes biztos benne, hogy ez az a politika, ami Ukrajnát a jelenlegi helyzetbe hozta.

Az amerikai védelmi miniszter korábbi tanácsadója szerint Kijev akcióit az amerikai kormány koordinálja. Véleménye szerint még ha az ukránok diplomáciai úton véget is akarnak vetni a konfliktusnak, az Egyesült Államok ezt nem engedné meg nekik.

Közben Vlagyimir Putyin orosz elnök az új tanév kezdete (ami Oroszországban a tudás napja is) alkalmából mondott üzenetében egyebeke mellett azt mondta: sokan úgy vélik, hogy jelenleg valamiféle agresszió zajlik Ukrajna területén, de a kijevi hatóságok kezdték a háborút a saját honfitársaik ellen évekkel ezelőtt. Oroszország feladata a különleges katonai művelet keretében a donbászi civilek védelme, annak az agressziónak a megállítása, ami a posztszovjet Ukrajnában az oroszok és más nemzetiségűek ellen folyt és folyik.

Putyin szerint a mai Ukrajna területén a 2014-es puccsot követően a hatóságok egy erős oroszellenes enklávét hoztak létre, amely az Orosz Föderáció közvetlen biztonságát fenyegeti. „Ezért az ott harcoló embereink egyszerre védik Donbász lakóit és védik magát Oroszországot. Ez természetesen megérdemli az egész társadalom támogatását” – mondta az orosz elnök.

Megjegyezte azt is, hogy az ukrajnai felszabadított területeken az iskolások nem ismerik Oroszország és államuk közös történelmét, a Krím-félszigetet Oroszországgal összekötő tengeri hidat pedig – ami pár éve készült el, s 18 km-ével Európa leghosszabb hídja – hamisítványnak tartják.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Megszűnik a Moldvai Magyarság is

Következő hír

Özönlenek a migránsok a magyar–szerb határhoz

Related Posts
Total
0
Megosztás