Az észak-erdélyi autópálya kész röhej

Amint arról Továbbra sem épül az észak-erdélyi autópálya című, február 14-én megjelent tudósításunkban beszámoltunk, várható volt a magyar–román határ közelében levő Bihar–Bisztraterebes autópályaszakasz megépítésére kötött szerződés felbontása. A román állami hírügynökség most erősített meg: a kontraktus megegyezéses felbontásáról tárgyal a román hatóság a kiválasztott kivitelezővel.

A Nagyváradtól északra elhaladó 28,5 kilométeres pályaszakasz megépítésére kiírt pályázaton a romániai közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) 2018 októberében hirdette ki győztesnek a Trameco SA, Vahostav SK, Drumuri Bihor SA, Drum Asfalt Srl, valamint az East Water Drillings SL társaságok által alkotott román–szlovák konzorciumot, de a nyertes azóta sem látott munkához. Előbb a versenyben alulmaradt cégek óvásainak elbírálása késleltette több mint másfél évig a szerződés megkötését, aztán a 2020 augusztusi szerződéskötés után az, hogy a pályázati kiírásban szereplő pontatlan adatokra hivatkozva a cégcsoport a kivitelezési díj lényeges megemelését kérte. Ehhez viszont a CNAIR nem járult hozzá.

Beniamin Rus, a Trameco számos korrupciós ügyben értintett, de eddig mindig mindent megúszó képviselője az Agerpresnek elmondta: a CNAIR javasolta a megegyezéses szerződésbontást, amelyről ezen a héten folytatnak tárgyalásokat. A Selina cégcsoport tulajdonosaként is ismert, kétes hírű vállalkozó szerint a konzorcium tervezője továbbra is a projekt részese marad, a CNAIR csak a kivitelezésre ír ki újabb pályázatot. Rus azt sem tartotta kizártnak, hogy az általa vezetett cégcsoport ismét megpályázza a kivitelezést.

Megírtuk korábban, hogy február 10-én a romániai infrastruktúrafejlesztéseket felügyelő Pro Infrastructura Egyesület azonnali szerződésbontásra szólította fel a CNAIR-t. Mint közölte: a Trameco által vezetett cégcsoport úgy nyerte meg a pályázatot, hogy az előzetesen becsült ár 72 százalékáért vállalta a munkát. A szerződésbe 326 millió lejes (23,5 milliárd forint) összeg került, ám a pályázati kiírás pontatlanságaira hivatkozva az összeg 130 millió lejjel (9,36 milliárd forint) történő kiegészítését kérte.

A Brassó és Bors között tervezett 415 kilométer hosszú A3-as észak-erdélyi autópálya megépítésére 2003-ban írt alá megállapodást a román kormány a Bechtel társasággal, de miután az amerikai cég hat év alatt csak 52 kilométer pályát épített, majd leállt a munkálatokkal, a felek 2013-ban közös megegyezéssel felbontották a szerződést. Ezt követően az autópályát kisebb szakaszokra osztották, és ezekre írtak ki versenytárgyalásokat. A Bihar–Bistraterebes szakasz megépítésére már 2015 áprilisában is győztest hirdetett a román hatóság, a spanyol Corsan SA által vezetett konzorcium azonban hozzá sem kezdett a munkához, és 2016 novemberében a szerződés felbontását kérte.

Jelenleg a pályából három különálló szakasz használható, ami együtt mintegy 107 kilométer. A nyugati államhatár mellett épült meg az az 5,3 kilométeres szakasz, amely rávezeti a romániai forgalmat a magyarországi M4-es autópályára. Emellett a Kolozsvártól nyugatra fekvő Magyarnádas és Marosvásárhely között épült két pályaszakasz, melyek együttes hossza 102 kilométer. Az autósok a két szakasz közötti Aranyosgyéres–Maroskece távot a párhuzamosan haladó E60-as országúton tehetik meg.

 

Total
0
Megosztás
Total
0
Megosztás