Brutális erőpolitika zajlik Magyarországgal szemben

Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke, a nagyobbik kormánypárt, a Fidesz egyik alapítója érdekes, a tőle megszokott szókimondó interjút adott a minap a Hetek című politikai-közéleti hetilapnak, amit negyedszázada alapított Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze, s amelynek vezető szerkesztője az általa alapított SZDSZ-ből húsz évvel ezelőtt kilépett Hack Péter jogtudós, egyetemi tanár.

Még mindig több az előnye, mint a hátránya Magyarország számára az uniós tagságnak, de az arányok jelentősen romlottak az elmúlt években – mondta Kövér László a Heteknek adott interjújában. Az Országgyűlés elnöke szerint Európa „halálos veszedelemben van”, és alárendelt szerepbe került a Kína vezette keleti és az Egyesült Államok vezette nyugati világrendszer vetélkedésében. A beszélgetésben szóba került a tanárok béremelése és az Ukrajna elleni orosz támadás is.

Öt évvel ezelőtt, 2017 júniusában Kövér László azt nyilatkozta a Heteknek, hogy „ma Magyarország számára még több előnye van az uniós tagságnak, mint hátránya, de ez nem biztos, hogy így lesz öt vagy tíz év múlva”. A hetilap friss interjújában ezzel a kijelentésével szembesítették az Országgyűlés elnökét, és azt kérdezték Kövér Lászlótól, hogy öt év elteltével hogyan látja ezt a kérdést. „Még mindig több előnye van Magyarország számára az uniós tagságnak, mint hátránya, de az arányok jelentősen romlottak” – válaszolta erre a politikus, aki szerint az előnyök közé tartozik, hogy „Magyarország az elmúlt öt évben folytatta a felzárkózást az Európai Unió teljesítményének az átlagához”. „Közben a politikai helyzet viszont jelentősen romlott” – tette hozzá a házelnök, aki beszélt a helyreállítási alap és az uniós költségvetés ügyében Brüsszel és Budapest között folyó vitáról is. „Brutális erőpolitika zajlik Magyarországgal szemben, rögeszméket, ideológiai dogmákat akarnak ránk kényszeríteni, aminek – ha nem állnánk ellen – nagyon súlyos társadalmi következményei lennének” – fogalmazott az Országgyűlés elnöke. Szerinte ami az uniós pénzekkel zajlik, „az olyan nyílt önkény, hogy csak útonállásnak tudom nevezni”.

„Szerintem minimum 50 százalék esély van arra, hogy legalább a lengyel választásokig a Magyarországnak járó pénzeket is vissza fogják tartani” – vélekedett Kövér László, aki szerint „az egyszerű európai választópolgár ebből annyit érzékel, hogy állandó probléma van a lengyel és a magyar kormánnyal”. Konkrétan uszítás zajlik a jobboldali európai kormányok ellen az európai közvéleményben – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy ha úgy látja, hogy az Ursula von der Leyen vezette Bizottság ennyire önkényesen lép föl, akkor nem volt-e hiba, hogy a magyar kormány 2019-ben segédkezett a von der Leyent hatalomra juttató alku létrejöttében, Kövér László azt válaszolta: „szomorú, de a többi lehetőség még rosszabb volt”.

Az interjúban elhangzott kérdésre, amely szerint nem abszurd-e, hogy a magyar tanárok fizetésemelése a Brüsszel és a magyar kormány közötti az alkunak a függvénye lett, Kövér László azt válaszolta, hogy a tanári fizetésemelés nem függvénye a megállapodásnak. „A tanárok bérét ma is emeljük, és a jövőben is emelni fogjuk. Ha megkapjuk Brüsszeltől a pénzünket, akkor gyorsabban, ha nem, akkor lassabban.”

Arra a felvetésre, hogy egy olyan politikusnak, akinek fontos a nemzeti szuverenitás, a fentiek tükrében az ukránokat kellene támogatnia a birodalomépítő oroszokkal szemben, Kövér László azt válaszolta: „Óvatosan kell válaszolnom a kérdésére, de mi van akkor, ha a birodalomépítési politika valójában nyugatról keletre zajlik, és Ukrajna újabb reménybeli tartománya az Euroatlanti Birodalomnak? Ennek legalább akkora relevanciája van, ki-ki döntse el, hogy melyik olvasat szimpatikusabb neki.”

Kövér szerint a háborút Oroszország indította, ezzel együtt Moszkvának vannak legitim biztonsági igényei, amelyeket figyelmen kívül hagyni – miközben Oroszország a legerősebb nukleáris hatalom az USA mellett – óriási hiba.

Total
0
Megosztás
Előző hír

A kolozsvári egyetemalapításokra emlékezve

Következő hír

Megvannak a krími híd elleni támadás gyanúsítottjai

Related Posts
Total
0
Megosztás