December 10-től leáll a vonatközlekedés Kolozsvár és Nagyvárad között

Mint arról már beszámoltunk, a Kolozsvár–Nagyvárad–Biharpüspöki vasúti pályán kezdődő villamosítási és felújítási munkálatok miatt hosszabb időre leáll a vasúti közlekedés Kolozsvár és Nagyvárad között, a nemzetközi vonatokat alternatív útvonalakra terelik.

A Román Vasúttársaság (CFR) kérésére és a nagyszabású munkálatokra való tekintettel december 10-étől kezdődően a CFR személyszállítási részlege a Kolozsvár–Nagyvárad vonalon már nem indít közvetlen járatokat, a hosszabb távon közlekedő vonatoknak alternatív útvonalakat biztosítanak. Azért már mostantól, mert Romániában december 10-én lép érvénybe az új vasúti menetrend – amely minden évben ilyenkor frissül –, a nemzetközi és belföldi járatok új útvonala ekkortól a világhálón is elérhető lesz.

Az erdélyi és partiumi városokat Budapesttel összekötő nemzetközi vonatok – melyek többsége általában a Kolozsvár és Nagyvárad közötti vasúti pályán halad – alternatív útvonalokon továbbra is közlekednek, a Brassó és Budapest, Kolozsvár és Bécs, Nagyvárad és Bécs közötti közvetlen vasúti kapcsolat megmarad. Ezen alternatív útvonalak között van a Dés–Zsibó–Érmihályfalva, a Tövis–Piski–Arad–Lőkösháza, az Illye (Ciumeghiu, Bihar megye)–Arad–Piski–Segesvár–Brassó közötti vasúti pályát említette az illetékes szóvivő, aki az egyes nemzetközi vonatok útvonaláról nem tudott információt adni az MTI-nek, mint mondta, még zajlik az átszervezés. A CFR nemzetközi menetrendjén azonban ez online elérhető, és az itteni információk szerint az elterelés több órával, néhány esetben akár a korábbi duplájára is növelheti az egyes járatok menetidejét.

A Kolozsvár és Nagyvárad közötti vasúti pálya lezárása a romániai belföldi vasúti közlekedést is érinti. Ezen keresztül valósult meg az összeköttetés a partiumi városok (Nagyvárad, Szatmárnémeti) és Bukarest, illetve a Fekete-tenger parti Mangália között. A bánsági Temesvár és a moldvai Jászvásár (Iași) közötti vasúti összeköttetést is ez a sínpár biztosította. Ezeket a járatokat szintén más útvonalakra terelik.

Rövid távon, Nagyvárad és Élesd, illetve Kolozsvár és Egeres között december 10-e után is közlekednek személyvonatok, de a munkálatok előrehaladtával ezeket a szakaszokat is lezárják. A CFR személyszállító részlege csak a rövid időszakra szóló munkálatok idején alkalmaz vonatpótló buszokat. Mivel a mostani munkálatok több évig tartanak és az ütemterv is változhat, ez a megoldás nem alkalmazható.

A román szállításügyi minisztérium 2022 novemberében írta alá a finanszírozási szerződést a CFR-rel a Kolozsvár–Biharpüspöki vasútvonal korszerűsítésére. A szerződés értelmében a 9,36 milliárd lejes (közel kétmilliárd euró) összeget az Európai Unió helyreállítási alapjából biztosítják. A CFR négy szakaszra osztotta a munkálatokat, és szakaszonként írt ki pályázatot a 166,2 kilométeres vasúti pálya villamosítására és felújítására, melyet a nyertes cégcsoportoknak 42 hónap alatt kell befejezniük. A villamosítás és pályafelújítás után a személyvonatok állítólag 160 kilométer/óra, a tehervonatok pedig 120 kilométer/óra sebességgel haladhatnak majd. A munkálatok során 33 hidat, öt alagutat újítanak fel, és modernizálják az állomásokat is.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Németországban kapták el a nagybányai polgármestert

Következő hír

Zelenszkij hajthatatlan, kérdés: meddig húzza még?

Related Posts
Total
0
Megosztás