Drulă megmenti Romániát

Cătălin Drulă parlamenti képviselő, egy negyvenéves bukaresti informatikus fejlesztőmérnök nyerte a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöki tisztségéért kiírt választást a szavazatok 71,3 százalékának megszerzésével.

Az online elnökválasztáson a szavazati joggal rendelkező 23 544 párttag 77,2 százaléka, azaz 18 177 ember voksolt, közülük 13 ezren Drulának szavaztak bizalmat. Az online szavazás július 6-án kezdődött és vasárnap reggel 10 órakor ért véget.

Cătălin Drulának öt ellenjelöltje volt. Cătălin Teniţă 2706 szavazatot (14,8 százalék) szerzett, Octavian Berceanu 2041-et (11,2 százalék), George Ungureanu 163-at (0,9 százalék), Alexandru Kiss 97-et (0,53 százalék), Miroslav Taşcu Stavre 138-at (0,76 százalék).

Megválasztását követően Drulă azt mondta, egyértelmű megbízatást kapott arra, hogy valós ellenzéket alkosson a bukásra ítélt jelenlegi hatalommal szemben, arra, hogy szervezett és komoly munkával elérjék, hogy az USR adhassa a miniszterelnököt a 2024-es választások után.  Erre semmi esély sem mutatkozik, a legfrissebb felmérés szerint jelenleg az USR a választók alig 9 %-nak a bizalmát élvezi.

Drulă, aki már az ötödik elnöke az alig hét éve megalakult, majd USR-PLUS-szá fuzionált, már megint önállósult pártnak, amely a 2020-as választásokon 80 képviselőt és szenátor küldhetett a törvényhozásba. Ezeknek kb. egyharmada mára elhagyta a pártot, amelynek most csak 46 képviselője és 25 szenátora van, a menet közbeni mandátumpótlások dacára.

Drulă szerint az USR természetes fejlődési szakaszokon ment át, polgári mozgalomként indult, aztán bejutott a parlamentbe, a helyi tanácsokba, majd a kormányba is. „Eljött az ideje egy új korszaknak a párt fejlődésében. Az érettség és a stabilitás korszakának” – fogalmazott az ultraliberális ellenzéki párt elnöke.

A belső választás eredményét az USR kongresszusának július 16-i online ülésén érvényesítik majd.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Szobrot állítottak Hatolykán Potsa Józsefnek

Következő hír

Egyre növekszik Románia külkereskedelmi mérlegének hiánya

Related Posts
Total
0
Megosztás