Egyre brutálisabb a kényszersorozás Ukrajnában

Van, akit már járókelő nők védenek meg az ukrán sorozótisztektől. A hatalmas veszteségek miatt már az elítélteket is besoroznák Ukrajnában. A Zelenszkij-rezsim a tervek szerint 10 ezer rabot küldene frontra. Közben folytatódnak a kényszersorozások.

Péntek reggel gépfegyveres hadkiegészítők érkeztek három mikrobusszal egy munkácsi bolthoz, amit körbezártak, hogy hadkötelesek után kutathassanak. Nem volt jobb a helyzet Ungváron sem, ahol a városba bevezető utakat állták el, illetve a bevásárlóközpontok környéket. Volt, akit járókelő nők próbáltak megvédeni, mások az interneten élőben közvetítették a razziát.

Egy fiatal férfi például videóra vette, amint a katonák, rendőrség nélkül, törvénytelenül igazoltatják, majd miután nem hajlandó átadni a dokumentumokat, körbeveszik az autóját és elállják az útját. A toborzók – a megtévesztés céljával – román rendszámú autóval járnak a városban. „Kihívták végül a rendőrséget, akik igazoltattak, így leszálltak rólam. Nem tudom, hogy mit csináljak ezután, nyilván vadászni fognak rám. Az egyikük, aki az autóm útját elállta, megígérte, hogy elkap” – mesélte az ukrán férfi.

Ukrajna más részein sem jobb a helyzet, a nyugat-ukrajnai Lembergben (Lviv) is komoly vadászat indult a hadkötelesek után. A toborzók itt is rendőrség nélkül próbálják meg erőszakkal elhurcolni az áldozataikat. Az ellenállás azonban egyre nagyobb. „Mindent, ami az ukrán népé volt, ellopta a hatalom. Most az egyszerű emberektől az utolsót is el akarjátok venni, mégpedig az életüket. A politikátok nem az ukránok, hanem a gazdáitok jólétét szolgálja, akinek semmit sem ér az életünk. Ez népirtás, elveszitek a nemzetünk jövőjét. Már nem 2022. február 24-e van, az embereknek mostanra kinyílt a szeme, és rájöttek, hogy ez nem róluk szól” – mondta egy nő.

Ukrajnában múlt héten fogadták el második olvasatban a mozgósítási törvényt, amelynek értelmében minden hadköteles korúnak, 60 napon belül kötelezően jelentkeznie kell az illetékes hadkiegészítő parancsnokságon. Ellenkező esetben komoly szankciókra számíthat, és akár erőszakot is alkalmazhatnak vele szemben.

A szakértők már most is félmillióra teszik az ukrán hadsereg veszteségeit, emiatt folyamatosan szükség van az utánpótlásra. A kijevi parlament most tízezer elítéltet küldene a frontra. „A mechanizmusát már kidolgoztuk. Külön egységekről lesz szó, és ebben a formában én is támogatom a javaslatot. Azt, hogy ezeket a külön zászlóaljakat, hogyan szervezik meg, az már egy más kérdés: ki lesz a parancsnok és így tovább. Viszont százezer elítéltet, mint Oroszország, nem tudunk bevetni, körülbelül tízezret azonban már igen” – mondta Roman Kosztenko ukrán parlamenti képviselő.

A mozgósítás szigorítása miatt naponta több százan próbálnak illegálisan, a zöldhatáron és a folyókon keresztül kijutni Ukrajnából, a határ ugyanis két éve zárva van az ukrán hadkötelesek előtt.

*

Friss hír, hogy elkaptak Lengyelországban egy ukrán nőt, aki illegális migránsoknak hamisított okmányokat.  A lengyel hatóságok január óta figyelték, amint egy gdanski bérelt lakásban különböző okmányokat hamisított illegális migránsoknak.

A hamisítványok sorában tartózkodási kártyák, lengyel és külföldi személyi igazolványok, jogosítványok, útlevelek, vízumok és különböző más dokumentumok szerepelnek, amelyeket papíron a regionális prefektusok, társadalombiztosítási intézmények, munkáltatók, egészségügyi szakemberek és biztosítótársaságok állítottak ki – mondta Tadeusz Gruchala, a határőrség helyi sajtószóvivője.

Gruchała megjegyezte, hogy a határőrök az ilyen dokumentumok előállításához szükséges eszközöket is megtalálták a különböző tisztviselők és szakemberek által használt irodai pecsétek formájában. Mint kiderült, voltak kész dokumentumcsomagok is, amelyeket a világ minden táján található címzetteknek való szállításra készítettek elő. Kutatásuk során olyan felszereléseket is találtak, mint laptopok, mobiltelefonok, nyomtatók, vágószerszámok és fotólámpák. A rajtaütés egy iraki férfi esete után történt, aki hamis román okmányokkal – útlevéllel, személyi igazolvánnyal és jogosítvánnyal – próbált meg átjutni a határon.

A feketepiacon az egyes okmányok akár több ezer euróba is kerülhetnek, a hamisítás típusától és mértékétől függően. Amikor letartóztatták az ukrán nőt, aki része egy hálózatnak, a nyomozók több mint 2750 darab kész okmányt találtak, amelyek feketepiaci értéke a becslések szerint meghaladja a 3 millió eurót. Ha elítélik a nőt, akár öt évig terjedő börtönbüntetésre számíthat.

 

 

Total
0
Megosztás
Előző hír

Illyés Gyuláról Nagyváradon

Következő hír

Egy magyar nyerte a bukaresti tenisztornát

Related Posts
Total
0
Megosztás