Feljelentették Novák Károly Eduárd sportminiszert

Feljelentette a legfőbb ügyészségen az RMDSZ jóvoltából román sportminiszterré avanzsált csíkszeredai kerékpáros paralimpikont a Román Jégkorong Szövetség (FRHG), amely azzal vádolja a tárcavezetőt, hogy hivatali visszaélést követett el, amikor felfüggesztette az FRHG határozatait és rendkívüli közgyűlést hívott össze a Romániában működő hokiklubok számára.

Alexandru Hălăucă, az FRHG elnöke az állami hírügynökségnek kifejtette: a miniszter szerinte törvénytelenül járt el, amikor csak bizonyos sportegyesületek számára hirdetett rendkívüli közgyűlést, amelyre a szövetség választott tisztségviselőit nem hívta meg. Úgy vélekedett, a minisztérium át akarja venni az FRHG irányítását. Szerinte a „magyar vezetés alatt álló erdélyi klubok” nyomást gyakoroltak a minisztériumra, mert ők csak a magyarországi jégkorong-bajnokságban akarnak részt venni.

Hălăucăt tavaly szeptemberben a székelyföldi klubok képviselőinek és jelöltjeinek kizárásával megrendezett tisztújító közgyűlésen választotta újra elnöki tisztségébe a Román Jégkorong Szövetség. A sportminisztérium – a szövetség finanszírozójaként és működése törvényességének ellenőrzőjeként – novemberben felfüggesztette a szeptemberi tisztújító küldöttgyűlés határozatainak hatályát. A döntést a tárca azzal indokolta, hogy a 2021/22-es idény versenyeiben szereplő 25 egyesület közül 12 nem kapott szavazati jogot a küldöttgyűlésen.

A szövetség állítólagos tartozásokra hivatkozva vonta meg a szavazati jogot egyes kluboktól, amiért azok nem fizették ki a koronavírus-járvány idején az FRHG által kirótt bírságokat. Ugyanakkor olyan klubok is szavazhattak, amelyeknek tartozásuk volt, és olyanok is, amelyek nem vettek részt az előző idény semmilyen versenyén. Az FRHG utóbb egyoldalúan felmondta szerződését a Sportminisztériummal, és ezzel lemondott arról, hogy közpénzből kapjon finanszírozást, a székelyföldi klubok pedig peres úton is kezdeményezték a szeptemberi küldöttgyűlés határozatainak felfüggesztését.

A Sportminisztérium januárban rendkívüli közgyűlést hirdetett mára, amelyen csak azok a csapatok kapnak szavazati jogot, amelyek részt vettek a 2021/22-es romániai jégkorong-bajnokságban.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Tragikus partiumi eset – a média szégyene

Következő hír

Megjelent a VÁRAD folyóirat friss száma

Related Posts
Total
0
Megosztás