„Frontváros” lett Székelyudvarhely

Bár a pártsajtó azt híresztelte a minap, hogy „négyen szállnak versenybe a polgármesteri székért” a székely anyavárosban, ez így egyszerűen nem igaz. Azt ugyanis elfelejtették pontosítani: ez csak az RMDSZ belső versengésére vonatkozik. Vagyis egyszerre négy ember szeretnék azt, hogy a bukaresti magyar parlamenti párt polgármester-jelöltje legyen Székelyudvarhelyen.

Egyelőre semmit sem tudni arról, hogy az RMDSZ-en kívül még hány párt adna elöljárót a városnak, esetleg kik és hányan indulnának függetlenként a június 9-ére kitűzött önkormányzati választáson. A pártsajtó az ún. belső választásokat propagálja erőteljesen, ebben a formában: „Lezárult a jelentkezés Székelyudvarhelyen, négyen a polgármesterjelöltségért, harmincketten pedig a tanácsosi listán való indulásért méretkeznek meg április 7-én, a székelyudvarhelyi RMDSZ előválasztásán.” Az nem világos, hogy kik azok az udvarhelyi lakosok, akik áprilisban részt vehetnek ezen az előválasztáson, a logikus és szabályos az lenne, ha kizárólag csak az RMDSZ tagjai, akik ebbéli minőségüket igazolni is tudják (pl. érvényes tagkönyvvel, napra készen fizetett tagdíjjal stb.).  Az ugyanis abnormális lenne, ha már pártok tagjai, szimpatizánsai vagy párton kívüliek döntenék el, hogy az egyik magyar párt kit jelöljön saját polgármesterének vagy önkormányzati képviselőjének…

Ugyanakkor azt is világossá kell tenni, hogy minden párt állíthat egy 24 fős „tanácsosi listát”, de a székelyudvarhelyi képviselő-testületnek csak 19 tagja lehet, a város lakosságszáma arányában, a többiek póttagok. Az mindenesetre szép, hogy 32-en akartak volna tulipános tagjai lenni a tanácsnak, de az tudni kell, hogy jelenleg is csak hatan képviselik az RMDSZ-t a képviselő-testületben, ugyanis nem ez volt a legnépszerűbb párt a 2020-as választásokon…

Az nyilvánvaló – és erről már sokan írtak sokfélét –, hogy az RMDSZ mint a romániai magyarok érdekvédelmét és közképviseletét folyamatosan kisajátítani akaró politikai szervezet Székelyudvarhelyen is megszerezné azt a hatalmat, amit az elmúlt 35 évben csak néha sikerült. A nyolc éve regnáló független polgármester helyett a saját emberüket ültetnék az önkormányzat élére, a képviselő-testületben pedig többségre tennének szert. Erre van is némi esély, mivel Gálfi Árpád ellen évek óta zajlik a karaktergyilkossági kísérletekkel megspékelt lejárató kampány, a képviselő-testületben 2020-ban többséget szerzett Szabad Emberek Pártja (POL) embereit pedig gyakorlatilag már behálózta az RMDSZ. Ezt a megyei sajtónak nyilatkozó Bajkó László, a marosvásárhelyi alapítású-székhelyű párt Hargita megyei koordinátora félszájjal be is ismerte, amikor belengette: a POL nem fog indulni az idei választásokon Székelyudvarhelyen. A helyi POL-osok pálfordulásáról pedig annyi mondott, hogy „valamilyen mértékben, ha nem is nyilvánosan, az udvarhelyi POL-frakció az RMDSZ-frakcióhoz került közelebb”. Kimondottan Gálfi Árpád polgármester ellen indítottak harcot akkor is, amikor erre nem volt indok – közölte meglátását.

Hogy mennyire élesedik a választási küzdelem Udvarhelyszéken, ezt az is illusztrálja, hogy az RMDSZ központi szócsöve, a Maszol most, a kampány kezdetén látta fontosnak visszaidézni a múlt év végi tragikus iskolai falomlást, a gyulafehérvári érsekség felelősségét firtatva. A román sajtóban megjelent vádaskodásokkal szembesített érsek a vele készült interjúban úgy igyekezett elhárítani az épülettulajdonos római katolikus egyház érintettségét, hogy közben többször is a székelyudvarhelyi önkormányzat, pontosabban a Gálfi vezette „polgármesteri hivatal” felelősségére célzott. Ez pedig kapóra jött azoknak, akik „rendszerváltást” akarnak a székely anyavárosban.

R. B. M.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Megtűrt vagy száműzött magyar nyelv Erdélyben

Következő hír

Egy évforduló – A bitó mellett ünnepeltek

Related Posts
Total
0
Megosztás