Ha -escu vagy és bűnöző, nem kell börtönbe vonulnod

Bár a román legfelsőbb bíróság elutasította ma a korrupcióért több mint tízéves szabadságvesztésre ítélt Sorin Oprescu volt bukaresti főpolgármester rendkívüli felülvizsgálati kérelmét, a köztörvényes bűnöző nincs börtönben. Elítélésekor ugyanis Görögországországba menekült, ahol vígan éli világát.

Oprescut 2015-ben érték tetten 25 ezer euró kenőpénz elfogadása közben. A bíróság több más ügyet összevonva megvesztegetés elfogadásában, pénzmosásban, hivatali visszaélésben és bűnszövetkezet létrehozásában találta bűnösnek, és halmazati büntetésként 10 év 8 hónap börtönbüntetésre ítélte.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) szerint a bukaresti főpolgármesteri hivatalnál bejáratott módszer volt, hogy Oprescu és emberei olyan cégeknek adtak megbízási szerződéseket, amelyek nyereségüknek előre kialkudott hányadát a döntéshozók megvesztegetésére fordították.

A több mint hétéves pereskedés nyomán tavaly meghozott jogerős ítélet kihirdetése előtt Oprescu – aki fülest kapott a várható döntésről – Görögországba menekült, ahol néhány nappal később őrizetbe is vették a román rendőrség által kiadott nemzetközi körözés alapján. Az athéni táblabíróság azonban tavaly júliusban úgy döntött, hogy nem adja ki a volt bukaresti főpolgármestert a román igazságszolgáltatásnak, sőt a Hotnews.ro hírportál úgy tudja: az ötezer eurós óvadék kifizetése nyomán Oprescut már két héttel elfogása után szabadlábra helyezték. A 71 éves politikusnak ugyanis sikerült meggyőznie a görög bíróságot, hogy rozzant egészségi állapota miatt életveszélyes lenne számára a román ítéletvégrehajtási rendszerben letölteni kiszabott büntetését, mivel a hazai börtönökben nem részesülne megfelelő egészségügyi ellátásban.

A román fővárost több mint hét éven át vezető volt szocialista politikus eljárási szabálytalanságokra hivatkozva kérte a bukaresti táblabíróság jogerős elmarasztaló ítéletének megsemmisítését. Bizonyára honvágya támadt.

Beke István és Szőcs Zoltán, a két székelyföldi magyar fiatalember öt-öt évet ült Románia börtöneiben úgy, hogy koncepciós politikai perben ítélték el őket terrorizmus vádjával, teljesen ártatlanul. Igaz, az ő nevük nem -escuban végződik…

Total
1
Megosztás
Total
1
Megosztás