Hihetetlen, hogy kirúgnak valakit, mert magyarokat szid Romániában

Az erdélyi magyar sajtó egy része írta meg a Ziaruldebacau.ro portál nyomán, hogy leváltották a moldvai Bákó megye Perzsoj (Pârjol) községe általános iskolájának igazgatóját, miután Corina Ioniță a tanintézethez tartozó pusztinai oktatási intézménybe járó csángómagyar gyerekeket szidalmazta.

Az igazgatónő az iskola által rendezett december elsejei ünnepség kapcsán, az intézmény WhatsApp-csoportjában zajló üzenetváltás során kijelentette, nem hívja meg a november 28-án megtartott eseményre a pusztinai iskola gyerekeit, „mert azok magyarok”, majd hozzátette: „Március 14-ét ünneplik, az anyjuk keresztjét!” („crucea mamii lor” – román szitkozódási forma). Az igazgatónő által használt minősíthetetlen hangnem láttán jelezték az esetet a Bákó megyei főtanfelügyelőségnek, amely vizsgálatot indított, és miután Ioniță beismerte, hogy valóban ő írta az üzenetet, menesztették állásából. A Bákó megyei főtanfelügyelőség elítélte az intézetvezető viszonyulását, és már 29-én meghozta a döntést a menesztéséről.

Pusztina csángó falu Bákó megyében, közigazgatásilag Perzsoj községhez tartozik. A 2011-es népszámlálási adatok szerint csaknem 1500-an lakják, túlnyomórészt római katolikus vallású, magyarul is beszélő csángók. Az ügy kapcsán Pogár László, a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének elnöke azt nyilatkozta, hogy bár december elsejéhez kapcsolódóan nem tud konkrét magyarellenes eseteket, hasonló ügyeket felidézni az elmúlt évekből, de tény, hogy a térségben, Csángóföldön mindig vannak súrlódások, nem ritka, hogy a románok szidják a magyarokat. Szerinte a perzsoji csak egy eset a sokból, amely azáltal tűnik ki, hogy nyilvánosságra került. „Szerintem ilyenek szinte napi szinten vannak” – szögezte le.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a helyzet sokat javult a kilencvenes évek, a kétezres évek eleje óta a térségben a román–magyar ellentétek tekintetében, de ma sem ritkaság az ilyesmi. Pogár László nem tud róla, hogy az illető igazgatónőnek korábban lettek volna hasonló megnyilvánulásai, kijelentései, de ő személy szerint meg van győződve arról, hogy aki leír ilyen magyarellenes véleményt, az általánosságban is így gondolkodik, nem egy új keletű dologról van szó.

Az MCSMSZ elnöke azt is elmondta a Krónikának, hogy megdöbbentő az, hogy egy illető, aki egy etnikailag színes térségben él, dolgozik, illetve egy vezetői állást töltött be egy tanintézetben, azt sem tudja, hogy nem március 14-e, hanem március 15-e a magyarok nemzeti ünnepe.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Magyar szívvel élni

Következő hír

Nyolcadjára is adventi könyvvásár lesz Kolozsvár szívében

Related Posts
Total
0
Megosztás