Ilyen és ez a román sajtó…

A Habsburg császári hadsereg vérengzésére emlékeztek szombaton a székelyföldi Madéfalván a tragikus esemény 259. évfordulóján. A magyarországi és erdélyi sajtó bőségesen beszámolt a rendezvényről, főként az MTI szöveges és képes tudósításai alapján. A magyar állami hírügynökség román nyelven is kiadott egy összefoglaló tudósítást, a román sajtó főként ezt vette át.

A Siculicidium emlékművénél tartott megemlékezésen több romániai, magyarországi és helyi politikus is részt vett, sőt, egymásnak adták a mikrofont. A román kormányt egy RMDSZ-es miniszter, a magyar kormányzatot az igazságügyi miniszter és a nemzetpolitikai államtitkár képviselte. Az Agerpres hírügynökség azt is megírta, hogy kb. 350-en vettek részt a megemlékezésen. Ugyanakkor a felszólalók közül leginkább Varga Judit magyar minisztert idézték.

A legtekintélyesebbnek mondott központi sajtóorgánum, az Adevărul is beszámolt az eseményről, a magyar igazságügyi minisztert háromszor említve a viszonylag rövid tudósításban, a következőképpen: Varga Judit, Jarga Audit, Varga Audit. Itt lehet megnézni: https://adevarul.ro/politica/ministrul-justitiei-din-ungaria-romania-face-o-2232967.html

Total
0
Megosztás
Előző hír

Ukrajnai nyelvtörvények – kettős mércével mérve

Következő hír

Rejtélyes csángóföldi haláleset

Related Posts
Total
0
Megosztás