Ilyen sem volt még: GernyeFeszt

Egynapos fesztivált szervezett vasárnap a marosszéki Gernyeszegen a Teleki-kastélyban a Fejes Művészeti Akadémia, ahol filmbemutatóval, kamaraesttel, koncertekkel, a zenei műfajok határait átlépő produkciókkal várták az érdeklődőket – számolt be róla a Székelyhon.ro GernyeFeszt: a tehetségek bemutatkozásának ünnepe címmel.

A kastély tulajdonosa, gróf Teleki Kálmán által vezetett kastélytúrán vehettek részt a vasárnap Gernyeszegre érkezők, akik első kézből ismerkedhettek meg a történelem egy érdekes szeletével, a kastély és annak tulajdonosainak történetével.

Az első alkalommal megrendezett GernyeFeszt nevet viselő zenei fesztivál – ahogy Fejes Krisztina, a Fejes Művészeti Akadémia elnöke a sajtónak elmondta – a fiatal tehetségeknek nyújtott bemutatkozási alkalmat és helyszínt, ugyanakkor a nagyközönség számára lehetőséget, hogy jó zenét hallgassanak.

Sepsiszentgyörgyi, marosvásárhelyi, kolozsvári és nagyszebeni diákok léptek közönség elé. A rendezvény céljai között a közönség nevelése is szerepel, vagyis olyanokhoz is eljuttatni a klasszikus zenét, akik nem járnak ilyen hangversenyekre. Fejes Krisztina szerint azt várták a vasárnapi rendezvénytől, hogy a fiataloknak legyen egy olyan élményük a sok bezártság és online esemény után, hogy végre személyesen is találkozhassanak, és láthassák: van értelme a munkájuknak.

A tehetségek megmutatkozásának az ünnepe Szebeni Zsuzsanna, a Fejes Művészeti Akadémia alelnöke arról beszélt, hogy kétéves munka eredménye, mindaz, amit vasárnap sikerült megvalósítani. Az eseményhez Teleki Kálmán, a kastély tulajdonosa is pozitívan viszonyult, azonnal igent mondott, biztosította a helyszínt. A művészeti iskolák vezetői, tanárai, diákjai is pozitívan álltak hozzá az első pillanattól. Elmondható, hogy pozitív fúzió jött létre, ahol mindenki azt adja a fesztiválnak, amit a legjobban tud – fogalmazott Szebeni, hozzátéve, hogy nagyon gondosan szelektáltak, nem egyszeri, ad-hoc alkalomra készültek, hanem a tehetségek megmutatkozásának az ünnepére, amelybe bevonták a Hagyományok Házát is, hogy hosszútávon a képzőművészet és a népi kultúra irányába is nyissanak.  Ha megnézzük, hogy Magyarországnak és Erdélynek miben van lehetősége kitűnni, minőséget létrehozni, az a kultúra, a művészetek. Nyilván ez pénzigényes, de mindig meg kell találjuk a forrásokat, ami ezt biztosítja és nyilván áldozatot is kell hozni – mondta az alelnök.

A fellépők közül Sebestyén Lázár Regina zongorista, a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Középiskola végzős diákja a riporter érdeklődésére elmondta: különleges lehetőség számára, hogy felléphet a fesztiválon, ahol saját művét is előadhatja, amelyet felkérésre írt, egy duettet csellóra és zongorára.

Fotó: Rab Zoltán

Total
0
Megosztás
Előző hír

Határvadász ezredet szervez a magyar kormány

Következő hír

Szijjártó: Felfegyverzett paramilitáris alakulatok támadják Magyarországot

Related Posts
Total
0
Megosztás