Izrael halomra gyilkolja a civileket Gázában

Egy több száz menekültnek otthont adó épületet ért támadás szerdán a Gázai övezet déli részén a Hán- Júnisz elleni heves izraeli katonai támadások közepette – közölte az ENSZ gázai segélyszervezete, amely szerint legalább kilencen meghaltak és 75-en megsebesültek.

„Lángoló épületek és tömeges áldozatok. A biztonságos be- és kijutás a központba két napja nem lehetséges. Az emberek csapdába estek” – közölte Thomas White, az ENSZ Közel-Keleti Palesztin Menekülteket Segélyező és Munkaközvetítő Ügynökségének (UNRWA) ügyekért felelős igazgatója. Az ügynökség és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egy csapata megpróbál eljutni a helyszínre, de az izraeli hadsereggel egyeztetett útvonalat „földhányásokkal (is) blokkolják”. White szerint az épületben 800 olyan embernek nyújtanak menedéket, akiket vagy elüldöztek az otthonukból, vagy már le is bombázta a zsidó állam hadserege a házaikat.

Philippe Lazzarini, az UNRWA főbiztosa azt mondta, hogy a teljes Khan Younis Training Center, az UNRWA egyik legnagyobb gázai létesítménye 30 ezer embernek nyújt menedéket, és egyértelműen ENSZ-helyszínként van megjelölve. Egy, az UNRWA létesítményében menedéket talált palesztin a CNN-nek elmondta, hogy harckocsikat látott az épület közelében. „Teljesen körül vagyunk véve. Izraeli katonai tankok vannak közvetlenül az épület falain kívül. Néhány ember repeszsérüléseket szenvedett a környékbeli harcok miatt, és az épület is megsérült” – mondta.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szerdán közölték, hogy folytatják a műveletet Hán-Júniszban, ahol „katonai célpontokat, előőrsöket, infrastruktúrát és parancsnoki és irányító központokat” keresnek, és közölték, hogy az ottani művelet több napig folytatódik. Az izraeli hadsereg ugyanakkor kizárta, hogy izraeli légi vagy tüzérségi csapás érte volna az ENSZ létesítményét. „Műveleti rendszereink vizsgálata után az IDF jelenleg kizárta, hogy ez az incidens az IDF légi vagy tüzérségi csapásának eredménye lenne” – áll a közleményben. Izrael folyamatosan tagadja azt a népirtást, amit a hadserege folytat a Gázai övezetben, ahol kb. 30 ezer civilt gyilkoltak már meg. Sőt, minduntalan azt próbálják sugallni, hogy a palesztin Hamász a sajtá népét pusztítja…

A washingtoni Fehér Ház is közölte: „komolyan aggódik” az ENSZ gázai létesítményét ért csapás miatt. „Bár még nem ismerünk minden részletet a történtekről, és továbbra is további információkat keresünk a mai eseményekkel kapcsolatban, minden ártatlan élet elvesztése tragédia” – mondta Adrienne Watson, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője. „Ez a konfliktus már eddig is több tízezer palesztin civil pusztulását és sérülését okozta, és minden egyes elvesztett civil életet gyászolunk” – jelentette ki Watson, miközben elismerte: az USA támogatja Izraelt, beleértve a gázai intervenciót.

Ami a tagadást illeti, az ukrajnai Zelenszkij-rezsim is az izraeliek módszerét követi: miután tegnap lelőttek egy orosz repülőgépet, ami ukrán hadifoglyokat szállított, „nemzetközi kivizsgálást” kezdtek követelni, tagadva a terrortámadást. Az orosz védelmi tárca egyértelművé tette, hogy az Iljusin-76-os gépet az ukrán hadsereg lőtte le légvédelmi eszközzel. A gép fedélzetén a személyzet hat tagja, 65 ukrán hadifogoly (köztük két magyar nemzetiségű kárpátaljai) és három kísérő orosz katona tartózkodott. A repülőgép teljes személyzete és valamennyi utasa életét vesztette.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Székelyudvarhelyi politikai diverziók

Következő hír

Kjókó jöhet, Rüntyi várjon

Related Posts
Total
0
Megosztás