Jön a tél: orosz visszavonulás

Elrendelte az orosz csapatok visszavonását a Dnyeper folyó bal partjára az Ukrajnától elcsatolt Herszon megyében szerdán Szergej Sojgu hadseregtábornok, védelmi miniszter.

A különleges orosz hadművelet egyesített hadseregcsoportjának parancsnoka, Szergej Szurovikin hadseregtábornok bejelentette, hogy a kivonulási manővert a közeljövőben hajtják végre. A hadseregcsoport parancsnokságán, a védelmi tárcavezetőnek kamerák előtt tett bejelentésében Szurovikin azt hangoztatta, hogy az ukrán fegyveres erőknek tervei vannak a kahovkai vízerőmű alatti ártér elárasztására. „A jelenlegi helyzet átfogó felmérése után javaslom a védelemnek a Dnyeper bal partján való felvételét” – mondta Szurovikin. „Tisztában vagyok vele, hogy ez egy nagyon nehéz döntés. Ugyanakkor az a legfontosabb, hogy megóvjuk katonáink életét és egészében véve a csapatok harcképességét. Ezenkívül felszabadul az erők és eszközök egy része, amely a műveleti övezet más részein aktív műveletekhez lesz felhasználva, beleértve a támadó jellegűeket is” – tette hozzá.

„Egyetértek az ön következtetéseivel és javaslataival. Számunkra az orosz katonák élete és épsége mindig prioritást élvez” – válaszolta Sojgu, virágnyelven ismerve be, hogy a temérdek nyugat-európai és amerikai pénzzel és hadianyaggal támogatott Zelenszkij-rezsim mostanra komoly fenyegetést jelent Putyin haderejére.

Szurovikin tábornok egyebek között elmondta, hogy több mint 115 ezer lakost evakuáltak Herszonból és a szomszédos területekről, és mindenki távozott, akinek ez volt a szándéka. Azzal folytatta, hogy ha a kahovkai erőmű elleni támadások fokozódnak, fennáll a polgári áldozatok és az orosz csoportosulás bekerítésének veszélye. Ugyanakkor azt állította, hogy az orosz hadsereg sikeresen ellenáll a támadásoknak Herszonnál, s az ukrán hadsereg ezen a frontszakaszon augusztus és október között több mint 9500 halottat és sebesültet, több mint 200 harckocsit, 500 páncélozott harcjárművet, mintegy 600 járművet, valamint több mint 50 tüzérségi löveget és aknavetőt veszített. Szurovikin szerint az orosz veszteség hetede-nyolcada az ukránnak, de ezt Kijev nyilván cáfolni fogja.

Az orosz hadúr szerint az ukránok csak októberben 12 ezer fős veszteséget szenvedtek, és mintegy 350 zsoldos vesztette életét. Szurovikin a múlt havi ukrán veszteségek közé sorolt még 18 repülőgépet, 12 helikoptert, hat légvédelmi rakétarendszert, több mint 200 harckocsit, több mint 800 egyéb páncélozott harcjárművet és 21 rakéta-sorozatvetőt. De ezek ellenőrizhetetlen számok.

Az orosz erők február 24-én, az ukrajnai háború első napján kezdték meg a harcot Herszonért. A város, amelyet március 3-án foglaltak el, mindeddig az orosz hadsereg ellenőrzése alatt maradt. Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember 30-án írta alá a négy ukrajnai régió, köztük Herszon megye Oroszországhoz való csatlakozásáról szóló szerződéseket. A területeket a szeptember 23. és 27. között megtartott, a világ országainak túlnyomó része által illegitimnek minősített népszavazást követően annektálták. Ám az erősen kétséges, hogy ezek mostantól Oroszország részének tekinthetők-e, hiszen azt sem tudni pontosan, mit és mennyit képes ellenőrizni belőlük Moszkva.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Minority SafePack-es kudarc Luxemburgban

Következő hír

Két állásfoglalás erdélyi lapok megszűnése kapcsán

Related Posts
Total
0
Megosztás