Kétpárti kormánybohózat következik

Marcel Ciolacu szociáldemokrata miniszterelnök-jelölt beterjesztette a román  törvényhozásban kedd este az általa javasolt új kormány névsorát, amelyben csak saját pártja, a PSD és az ideológiailag meghatározhatatlan Nemzeti Liberális Párt (PNL) által javasolt miniszterjelöltek szerepelnek.

A 2021-ben alakult nagykoalícióban eddig részt vevő Romániai Magyar Demokrata Szövetséget, amelynek a Nicolae Ciucă tartalékos tábornok vezette kormányban négy tisztségviselője (három szakminisztere és egy miniszterelnök-helyettese) volt, kihagyták az új kormányból. Az RMDSZ amúgy eddig is csak „díszként” szerepelt a központi végrehajtásban, ugyanis a két nagyobbik román pártnak együttesen kényelmes többsége volt a törvényhozásban, ami ezután is meglesz. (Emlékeztetőül: a legutóbbi, 2020 decemberében lezajlott parlamenti választásokon a PSD a voksok 29, a PNL a 25 százalékát seperte be, az 5%-os RMDSZ-t csak a „politikai stabilitás”, azaz valójában a látszat kedvéért vették be a nagykoalícióba.)

A 2021-es koalíciós szerződés szerint a PNL-nek és PSD-nek – a miniszterelnöki tisztségen kívül – csak a pénzügyi, az igazságügyi, az európai beruházási és a szállításügyi minisztérium vezetését kellett volna egymás jelöltjének átengednie. A Ciolacu által javasolt (20 tagú) kormányban a lemondott (22 tagú) Ciucă-kabinet mindössze öt tisztségviselője marad a helyén. Köztük van az a Sorin Grindeanu szociáldemokrata szállításügyi miniszter, akit egy PNL-politikusnak kellett volna váltania, és akinek a megtartása miatt a PSD az eredeti megállapodás újragondolását kezdeményezte. További három tagja a régi kormánynak új poszton kapna miniszteri megbízatást. A korábban az RMDSZ tisztségviselői által vezetett fejlesztési, illetve környezetvédelmi tárca is a PNL-hez kerül. A román sajtóban megjelent kormánynévsor láttán ismét a balkáni svihákság jut az emberek eszébe: parvenü, inkompetens és korrupt politikusok csereberélik egymás között a tárcákat, az államelnöki hivatal és a titkosszolgálatok közreműködésével.

Bár a külügyminiszteri poszt a továbbiakban is a PNL-nél marad, a párt cserét javasolt: Bogdan Aurescu helyett Luminița Odobescu, az államfő külpolitikai tanácsadója kerül a román diplomácia élére. A karrierdiplomata Odobescu a nemzetközi gazdasági kapcsolatok doktora, 2015-től négy éven keresztül – a 2019-es román uniós elnökség idején is – Románia állandó képviselője volt az Európai Uniónál.

A román sajtóban megjelent új kormánynévsor láttán ismét a balkáni svihákság jut az emberek eszébe: parvenü, inkompetens és korrupt, különféle zugegyetemeken diplomázott politikusok csereberélik egymás között a tárcákat, az államelnöki hivatal és a titkosszolgálatok közreműködésével úgy, hogy látszatra „mindenki ért mindenhez”.

A parlamenti szakbizottságok várhatóan ma hallgatják meg a miniszterjelölteket, az új kormány beiktatásáról pedig csütörtökön szavaz a kétkamarás román parlament együttes ülése. A PSD-PNL-koalíció arra számít, hogy az RMDSZ majd kívülről fogja támogatni a kormányt, aminek megvan az esélye, ugyanis ha Kelemen Hunorék mégis a nyílt, kritikus oppozíciót választják, akkor több száz olyan RMDSZ-aktivista kerülhet az utcára, akik most különféle központi és megyei kormányzati állásokban hegyezik naphosszat a zabot. Köztük olyan is vannak szép számmal, akik sohasem dolgoztak a reálgazdaságban.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Gát(lás)talanság – avagy új világbirodalom a háttérben?

Következő hír

Románia a lejtőn, a politikusok osztozkodnak

Related Posts
Total
0
Megosztás