Kiderült, hány ukrán férfi akart elmenekülni a háború elől

Az orosz–ukrán háború 2022. februári kezdete óta csaknem húszezer katonaköteles férfit akadályozott meg az ukrán határőrség az ország elhagyásában – közölte Andrij Demcsenko, az ukrán határőrszolgálat szóvivője ma a TASZSZ orosz állami hírügynökség jelentése szerint.

Hatezren hamis iratokkal, a hivatalos határátkelőkön próbáltak kijutni az országból, 13 és fél ezret viszont a zöldhatáron fogtak el illegális határátlépési próbálkozás közben – mondta el az illetékes Rada tévécsatornának nyilatkozva.

Demcsenko közlése szerint a határőrök naponta mintegy húsz embert állítanak meg, akik megpróbálnak illegálisan átjutni az államhatáron.

Ukrajnában hadiállapot van érvényben, a 18 és 60 év közötti férfiak számára tilos külföldre utazni. Vannak kivételek: a parlamenti és az önkormányzati képviselők, az ügyészek, bírók, valamint más tisztviselők kizárólag szolgálati utazás céljából átléphetik az államhatárt. Engedélyezik számukra a külföldi utazást tárgyalások, gyógykezelés, valamint kiskorú gyermekek ellátása céljából, de nyaralni nem mehetnek külföldre.

Ukrajnában egyre brutálisabb a kényszersorozás. A gyakorlat már a helyieknek sem tetszik, sokszor a besorozásra várók védelmére kelnek.

Az ukrán parlament csütörtöki ülésén megfosztotta mandátumától Jurij Arisztov kormánypárti képviselőt, a nemzetbiztonsági, védelmi és hírszerzési bizottság alelnökét. Arisztov maga nyújtotta be lemondását mandátumáról a törvényhozásnak, miután közfelháborodást okozott azzal, hogy július közepén a Maldív-szigeteken nyaralt egy ötcsillagos szállodában.

Volodimir Zelenszkij elnök az eset kapcsán kijelentette, hogy a képviselők és állami tisztviselők külföldi utazási terveit alaposan ellenőrizni kell. Ő maga egyébként már a háború kitörése előtt Izraelbe menekítette a születi, ahol luxuskörülmények között vigyáz rájuk a zsidó állam.

A kijevi parlament csütörtöki ülésén elfogadta a hadiállapot és az általános mozgósítás meghosszabbításáról szóló törvényjavaslatokat. A hadiállapotot és az általános mozgósítást újabb kilencven nappal, 2023. november 15-ig hosszabbították meg. És bár a következő parlamenti választásokat októberben kellene megtartani, a törvény szerint hadiállapot idején nem tarthatók választások.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Maros megyei horror

Következő hír

Világbajnok a magyar férfi kardcsapat

Related Posts
Total
0
Megosztás