Korrupcióra hivatkozva gáncsolják a restitúciót Romániában

Egy lassú visszarendeződésnek vagyunk tanúi, mely egyfajta megfélemlítéssel is jár – mondta a Magyar Nemzet marosvásárhelyi tudósítójának Benkő Erika erdélyi jogvédő a kommunista rendszer idején elkobzott javak romániai visszaszolgáltatási folyamatáról.

Aggasztónak tartják az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatásának leállását és tiltakoznak a korábban már jogerősen visszaszolgáltatott ingatlanok tulajdonjogának, illetve a bennük működő magyar oktatási intézmények jogszerű működésének megkérdőjelezése ellen. Ez áll a Magyar Állandó Értekezlet legutóbbi, budapesti tanácskozásának zárónyilatkozatában. A kilencvenes évek végén indult romániai restitúció az utóbbi évtizedben radikális fordulatot vett.

Az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatása számos esetben sikeres volt, mára azonban a folyamat nemcsak leállt, hanem újraállamosítási törekvés vette kezdetét. Tavaly ősszel két református püspök – Kató Béla és Csűry István – ellen indított „hivatalból” bűnvádi eljárást Zilah város ügyészsége okirat-hamisítás, csúszópénz adásával és hamisított okirattal való visszaélés gyanújával, miután a Királyhágómelléki Református Egyházkerület visszaigényelte a zilahi Wesselényi Kollégiumot, az ingatlan tulajdonjogát alátámasztó dokumentumokat pedig az erdélyi egyházkerület levéltára őrzi. Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke szerint a mondvacsinált büntetőeljárás valódi célja a restitúció leállítása.

Bár úgy tűnt, hogy nyugvópontra jutott a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium jogi helyzete, az idén újrakezdődött a marosvásárhelyi oktatási intézmény kálváriája. A román legfelsőbb bíróság május 3-án kimondott, jogerős ítéletében érvénytelenítette a katolikus gimnázium létrehozását elrendelő korábbi miniszteri rendeletet. A 2014 óta működő iskolát azért kellett 2018-ban miniszteri rendelettel újra létrehozni, mert korábbi létrehozásában a romániai korrupcióellenes ügyészség törvénytelenséget látott, és vádat emelt Tamási Zsolt iskolaigazgató és Ștefan Someșan volt főtanfelügyelő ellen. A marosvásárhelyi képviselő-testület újraindította a gimnázium létrehozásának jogi folyamatát. A szeptemberben kezdődött, 2022–2023-as tanévben az iskola a szintén marosvásárhelyi Bolyai Farkas Gimnázium alegységeként működhet.

Nem csak az egyházak esetében érzékelhető változás, ami a restitúciót illeti. Báró Bánffy Farkas, az erdélyi nemesi család elkobzott javainak visszaszolgáltatása érdekében számos pert folytató, a Fehér megyei Fugadon élő Bánffy-örökös szerint a maga módján minden egyes romániai hivatal megpróbálja akadályozni a restitúciót. „Amíg Brüsszel messze van és alkalmatlan bármit végrehajtani, addig a sajtó számára és az európai hivatalok számára azt hazudik a román állam, amit szeretne. Senki nem fogja felelősségre vonni emiatt, ez senki másnak nem érdeke. Megértem őket, mert igazából a nagy nemzeti érdeküket védik, mi pedig megpróbáljuk a saját magántulajdonunkat védeni. Kicsit egyenlőtlenek az erőviszonyok, de mindig elhisszük, hogy van még remény” – fogalmazott a Krónikának Bánffy Farkas.

Benkő Erika, a sepsiszentgyörgyi Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat vezetője a Magyar Nemzet megkeresésére elmondta: a restitúció Romániában egyrészt teljesen leállt, tekintve, hogy nincs ennek végrehajtására a legcsekélyebb politikai akarat sem, másrészt egy lassú, de biztos visszarendeződésnek vagyunk a tanúi, mely ugyanakkor egyfajta megfélemlítéssel is jár.

„A legitim restitúciós folyamatot korrupcióra hivatkozva fordítják vissza. Láttuk a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium esetében ezt a folyamatot, és a Mikó ügye egyfajta negatív precedens volt e tekintetben, mely utat nyitott a további hasonló ügyeknek. Mindenesetre világosan látjuk azt, hogy azokhoz az államosított javakhoz, melyek a magyar közösség használatába térnének vissza, a román állam kimondottan ragaszkodik, és minden rendelkezésére álló eszközzel igyekszik ezt a folyamatot vagy lassítani, elodázni, vagy pedig nyíltan támadni. E tekintetben tehát egyáltalán nem vagyok bizakodó” – fogalmazott Benkő Erika.

Arra viszont utalás sem történik a cikkben, hogy a jogos restitúció leállása és az említett visszarendeződés annak az RMDSZ-nek a szeme előtt zajlik, amely a romániai magyarság érdekvédelmi és közképviseleti szervezeteként gyakorlatilag negyedszázada alkotóeleme a mindenkori bukaresti kormányoknak, bel- és külpolitikájukat legitimálva. Maga Benkő Erika is ennek a pártnak  volt a parlamenti képviselője az elmúlt törvényhozási ciklusban.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Héják karácsonya

Következő hír

Holtan találták meg a Máramarosi-havasokban eltűnt egyik ukránt

Related Posts
Total
0
Megosztás