Lincshangulat alakult ki az illyefalvi falugyűlésen az autópálya nyomvonala miatt

Ordibálások és személyeskedések jellemezték a háromszéki Illyefalván, hétvégén összehívott falugyűlést, ahol a helybéliek a megye vezetőitől és a szállításügyi minisztérium képviselőjétől várták a megoldást, miként lehet a házaiktól távolabb téríteni a majdani A13-as jelzésű autópálya nyomvonalát.

A falugyűlésre nagy számban érkeztek a jelenlegi nyomvonalat, annak meghatározását, elfogadását, valamint a helyi döntéshozók szerepét, viszonyulását kifogásolók, a helyszín szűknek is bizonyult.

A helyi sajtó tudósításából  kiderült, hogy a helyenként elfajuló, gyakori közbeszólások, sértő bekiabálások tarkította vita során a helybéliek – a szomszédos vámoshídi küldöttséggel karöltve – komoly panaszáradatot és vádakat zúdítottak a meghívott helyi elöljárókra, felróva nekik, hogy nem a helyiek érdekeit képviselték ebben az ügyben.

Az eseményen jelen volt Sándor Gábor, a szállítási minisztérium államtitkára, Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Ráduly István prefektus, Kovács Ödön megyemenedzser, valamint Fodor Imre polgármester. A Közúti Infrastruktúráért Felelős Országos Társaság (CNAIR) regionális igazgatója nem tett eleget a meghívásnak, így a társaságot senki sem képviselte. Az esemény célja ugyanakkor az volt – amint azt a szervező, házigazda Benkő Árpád Jenő, egyben az autópálya kapcsán indított, 1022 aláíró által támogatott petíció egyik kezdeményezője is mondotta –, hogy megoldást találjanak a községbeliek számára elfogadhatatlan helyzetre.

A Marosvásárhelyi Rádió beszámolója szerint Illyefalva polgármestere, Fodor Imre leszögezte, hogy első pillanattól ellenezte a kijelölt nyomvonalat és ő is aláírta a módosítást követelő – több mint 1000 támogatót összegyűjtő – petíciót. Ráduly István prefektus „olcsó választási akciónak” minősítette a falugyűlést. Kijelentése heves reakciókat váltott ki a jelenlévőkből, volt akit le kellett fogni, hogy ne induljon a prefektus ellen.

Orbán Miklós RMDSZ-es megyei tanácstag felhívta a prefektus figyelmét, hogy ne hergelje az illyefalviakat. A kormánybiztos elmondta: a több mint ezer aláírást tartalmazó petíciót már hétfő reggel elküldi a szállítási minisztériumba, azzal a kéréssel, hogy találjanak megoldást a problémára.

Tamás Sándor megyei tanácselnöknek sikerült csillapítania a kedélyeket, mivel leszögezte: „van megoldás a kérdésre, mert ahol van út, ott van visszaút is!” Tamás szerint az urbanisztikai bizonylatba beépítettek egy biztonsági előírást, mivel kötelezik a beruházó, autópálya-építő társaságot, hogy szerezzen be az az érintett földtulajdonosoktól egy közjegyző előtt tett beleegyező nyilatkozatot.

A közel négyórás, paprikás hangulatú gyűlés végén abban állapodtak meg, hogy az illyefalviakból és a megye vezetőiből létrehoznak egy munkacsoportot, amely felkeresi a Közúti Infrastruktúráért Felelős Országos Társaság vezetőit, és  tárgyalnak velük a kijelölt nyomvonal módosításáról.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Iráni vadászgépbaleset

Következő hír

A franciák próbálnak közvetíteni az ukrán válságban

Related Posts
Total
0
Megosztás