Magyarország nem támogatja Ukrajna NATO-csatlakozását

Magyarország továbbra sem szállít fegyvereket az ukrán-orosz konfliktusba, ezért nem írta alá Novák Katalin államfő azt a nyilatkozatot, amit kilenc közép-európai ország jegyzett Ukrajna gyorsított NATO-felvételéről. A baloldali sajtónak megint nem sikerült a szöveget értelmeznie.

Kilenc európai ország, melyek korábban elítélték Putyin bejelentését a megszállt ukrán területek annexiójáról, most egy újabb közös nyilatkozatban jelezték, hogy maximálisan támogatják, hogy Ukrajna is a NATO tagja legyen. A közös nyilatkozatban Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Észak-Macedónia, Montenegró, Lengyelország, Románia és Szlovákia jelezte, hogy támogatják Ukrajnát, és szívesen látnák az országot a katonai szövetségben.

A baloldali propagandasajtó természetesen elkezdte támadni Novák Katalin magyar államfőt, hogy miért nem csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez. A mindenhez is értő baloldali sajtó azonban nem olvasta el végig a nyilatkozatot. Abban többek között az szerepel, hogy arra ösztönözzük valamennyi szövetségesünket: jelentősen növeljék az Ukrajnának nyújtott katonai támogatásukat.

Magyarország az orosz támadás kezdete óta határozottan képviseli azt, hogy nem szállít fegyvereket a térségbe, mivel azzal veszélybe sodorná a kárpátaljai magyarságot. Azzal, hogy Novák Katalin nem írta alá ezt a nyilatkozatot, az csupán azt jelenti, hogy magyarország továbbra is tartja korábbi vállalását a fegyverszállításokat illetően.

Szeptember 30-án jelentette be Kijev, hogy az ukrán nemzetbiztonsági tanács aznapi ülése után úgy döntöttek, gyorsított eljárásban kérik Ukrajna felvételét a NATO-ba. Ezzel alig pár perccel azután álltak elő, hogy Moszkvában ünnepélyes keretek között bejelentették az Ukrajnától elfoglalt négy, zömmel oroszok lakta megye Oroszországhoz csatolását.

Total
0
Megosztás
Total
0
Megosztás