Megint az úzvölgyi katonatemetőben ünneplik a hősök napját a szélsőséges románok

Úzvölgye, 2019. június 6. Az úzvölgyi katonatemetõbe erõszakkal bejutott románok 2019. június 6-án. A temetõben ortodox szertartás keretében felszentelték törvénysértõen létesített román emlékmûvet és parcellát. MTI/Veres Nándor

Az úzvölgyi katonatemetőben készül újabb ünnepségre június másodikán a román hősök napja alkalmából a szélsőséges magyarellenességéről hírhedt Mihai Tîrnoveanu és az általa vezetett Nemzet Útja (Calea Neamului) Egyesület.

Mihai Sorin Tîrnoveanu a Facebook nevű amerikai közösségi hálózaton közzétett felhívásában úgy fogalmazott, meg kell védeniük a betonkereszteket és az emlékművet, ezért várhatóan ismét rengetegen gyűlnek majd össze a katonatemetőben.

Facebook-oldalán Tîrnoveanu egy videót is közzétett, amiben úgy fogalmaz, hogy a sírkertben nyugszanak az őseik, ezek pedig az ő keresztjeik. „Őseink Krisztus mennyországából kiáltják nekünk, hogy védjük meg az emléküket, a kereszteket és az emlékművet. Parancsolják, hogy ne engedjük, hogy idegenek ledöntsék ezeket a keresztény jelképeket. Ma a kereszteket és az emlékművet illegális építményeknek tekinti a bíróság, amelyeket egy elsőfokú döntés által ledöntésre ítéltek. Következik a fellebbezés, az erről szóló döntés viszont a ti döntéseteken is múlik, hogy minél nagyobb számban gyertek el a hősök napján az úzvölgyi katonatemetőbe” – hangsúlyozta videoüzenetében a brassói fogorvos, Mihai Sorin Tîrnoveanu.

George Simion, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR), a legnagyobb ellenzéki parlamenti párt vezetője szintén Facebook-bejegyzésében buzdít részvételre a csütörtöki esemény kapcsán.

A Bákó Megyei Törvényszék idén februárban kimondott ítéletében érvénytelenítette az úzvölgyi katonatemető román parcellájának az építési engedélyét, és a törvénytelenül oda épített objektumok lebontását rendelte el. Az ítélet következménye volt annak a 2021 őszén a Bákói Területi Ítélőtábla által jogerőre emelt döntésnek, amely szerint az úzvölgyi haditemető nem tartozik a Bákó megyei Dormánfalva (Dărmănești) városka közvagyonába. A sírkert a Hargita megyei Csíkszentmártpon község közgazgatási területén található.

Az RMDSZ-sajtó érdeklődésére a Hargitai Megyei Csendőrség sajtószóvivője azt mondta, hogy megemlékezésről lévén szó, a gyülekezési törvény értelmében az Úz völgyében szervezett esemény nem engedélyköteles. „Nemcsak ez, hanem országszerte a többi sem, ugyanis nagyon sok megemlékezést szerveznek a hősök napja alkalmából. A törvény szerint az egyházi események, a megemlékezések és még egy egész sor más rendezvény megtartását nem kell sem bejelenteni, sem engedélyt nem kell kérni rájuk.”

Total
0
Megosztás
Előző hír

Üzemanyaghiány sújthatja Európát a nyáron

Következő hír

Vádat emeltek a Herkulesfürdő kifosztásával gyanúsítottak ellen

Related Posts
Total
0
Megosztás