Megkezdődött a focivébé Katarban, kikaptak a házigazdák

A 22. labdarúgó-világbajnokság délután hat órakor (romániai idő) kezdődött első mérkőzése előtt megrendezték a torna hivatalos nyitóünnepélyét. A műsorban szerepet kapott az egységesség fontosságáról beszélő Morgan Freeman, színész, valamint a koreai BTS zenekar tagja, Jung Kook. A színpadon megjelentek az eddigi világbajnokságok kabalafigurái, s az idei tornát képviselő La’eeb is ott volt a többiek között.

A 2022-es labdarúgó-világbajnokságon 32 nemzeti válogatott vesz részt a Perzsa-öbölbeli emírségben, Katarban. A régióban nyáron uralkodó hőség és szárazság miatt a szokásos időszaktól eltérően, november 20. és december 18. között rendezik meg. A nyitómérkőzés a hagyományoknak megfelelően a házigazdák első csoportmeccse volt, az arab válogatott a dél-amerikai Ecuador legjobbjaival játszott, és az eredmény a papírformát igazolta: a döntő tornára selejtezők nélkül kijutott Katar simán kikapott, a kétgólos vereség lehetett volna nagyobb is.

A mérkőzést olasz játékvezetői hármas vezette, a tartalékbíró a nagykárolyi származású Kovács István volt. Az ekvádoriak harmadik, teljességgel szabályosnak tűnő gólját a videókamrában ügyködő videóbírók nem adták meg…

Ma ez volt az egyetlen megrendezett mérkőzés, hétfőtől már napi négy meccset is játszanak a nyolc négycsapatos csoportban.   Az egyenes kiesési szakasz december 3-án kezdődik a nyolcaddöntőkkel. A negyeddöntőket 9–10-én, az elődöntőket 13–14-én, a bronzmeccset 17-én, a döntőt 18-án, vasárnap rendezik.

Az ötszörös világbajnok Brazília a legnagyobb esélyes a tornagyőzelemre, de az argentinokat és a franciákat sem kell leírni, sőt, a belgákat és az angolokat sem. A „nagyok” közül egyedül a németeknek adnak némi esélyt a fogadóirodák, no és a spanyoloknak, bármely más győztes meglepetést okoznak. Olaszország és Svédország ki sem jutott a tornára, a FIFA világranglistájának első tíz helyén állók közül még ott van a holland, a dán és a portugál válogatott. Ázsiai vagy afrikai világbajnokkal most sem számol senki…

Total
1
Megosztás
Total
1
Megosztás